priroda
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Hojsík: Minister Taraba dnes odštartoval proces oslabovania ochrany prírody na Slovensku

Poslanec NR SR Michal Sabo a podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík považujú avizovanú revíziu národných parkov za prvý krok k oslabovaniu ochrany prírody na Slovensku. Otvorenie už ukončených zonácií podľa progresívcov neznamená nič iné ako prehodnotenie, oklieštenie či zmenšenie národných parkov. Slovensko si tým okrem ničenia prírodného dedičstva koleduje o miliónové sankcie od Európskej komisie.

V strehu by nemali byť nielen tí, ktorým záleží na ochrane prírody, ale aj rezorty financií, zahraničných vecí či podpredseda vlády zodpovedný za Plán obnovy. Alarmujúce je, že nové vedenia enviro a agro rezortov ignorujú najväčšiu výzvu tejto generácie – klimatickú zmenu.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba a minister pôdohospodárstva Richard Takáč dnes predstavili svoj zámer spraviť revízie národných parkov. Nové vedenie envirorezortu tak politicky ustúpilo lesníkom a na ochrane klímy a prírody mu nezáleží.  „Oháňanie sa medzinárodnými kritériami je klasická dymová clona. Kým iné krajiny sa chcú postupne, po etapách približovať medzinárodným štandardom, Tomáš Taraba očividne plánuje opačný krok, zmenšiť súčasné výmery. Teda dosiahne 50 % bezzásahu, ale nie zvyšovaním ochrany prírody, ale naopak oklieštením chráneného územia,“ povedal poslanec Národnej rady Michal Sabo.

Martin Hojsík, podpredseda Progresívneho Slovenska, upozorňuje, že sa tým napĺňa najhorší možný povolebný scenár. Nielen pre ochranu spoločného prírodného dedičstva, ale aj pre finančné sankcie zo strany Európskej komisie.  „Špeciálne to platí pre zonáciu Veľkej Fatry. Ide o jadrové územie hlucháňa hôrneho a zonácia bola jedným z mála úspešných nápravných opatrení na odvrátenie sankcie po prehratom súde s Európskou komisiou. Skutočnosť, že nová vláda ako jeden z prvých krokov v úrade predstavila odklad zonácie naznačuje, že slovenské verejné financie sú asi v omnoho lepšej kondícii, než sme si mysleli,“ vyhlásil podpredseda EP Martin Hojsík.

Podľa neho Slovensku naďalej hrozia miliónové pokuty za nedostatočnú ochranu ikonického druhu slovenských hôr. Navyše, reforma národných parkov je aj súčasťou Plánu obnovy a odolnosti. Jej spomalenie či zvrátenie sa môže podpísať na čerpaní ďalších miliónov a zabrzdí rozvoj regiónov v dotknutých oblastiach.  „Verím, že najmä vedenie ministerstva financií či podpredseda vlády zodpovedný za Plán obnovy krok proti prírode a proti rozumu zastavia ešte skôr, ako spôsobí nielen nezvratné environmentálne, ale aj vážne hospodárske škody,“ pokračuje Hojsík.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Podľa Progresívneho Slovenska stále nie je jasné, či ide o zámer alebo o prejav neskúsenosti ministra Tarabu, ktorý sa v oblasti životného prostredia doteraz prejavoval ako nekompetentný facebookový bojovník. Už dnes je jasné, že jediným víťazom revízie zonácií bude agrorezort pod vedením Richarda Takáča, ktorý na spoločnej tlačovej konferencii stál vedľa ministra Tarabu. Práve ministerstvo pôdohospodárstva využije príležitosť na oslabenie ochrany prírody a zabráneniu prevodu štátnych pozemkov pod správu národného parku.

„Je až zarážajúce, že v komunikácií tak kľúčových rezortov nezaznelo ani raz slovo klíma. Pritom poznáme mnoho oblastí, kde spolupráca týchto dvoch rezortov môže byť prínosom. Od ochrany lesov, ochrany včiel a ďalších opeľovačov, ochrany pred znečistením a zadržiavaním vody v krajine, či ochrana pôdy alebo pomoc farmárom pri náhrade nebezpečných pesticídov až po prírode blízky rozvoj regiónov,“ uviedol Sabo.

Detaily svojich plánov ministri zatiaľ nepredstavili, no budeme pozorne sledovať všetky ich kroky. Pevne veríme, že nová politická kultúra a spolupráca v názve tlačovej besedy bude od pánov ministrov znamenať napríklad aj koniec podkopávania ochrany prírody, ako sa to doteraz javí, keďže na dnešnej tlačovej besede o nej z úst pána ministra nezaznelo nič. Ale aj koniec útokom na mimovládny sektor, ktorý, ako inak, v oblasti ŽP často supluje štát. „V oblasti ochrany prírody sme dostali silný mandát a použijeme všetky možnosti najsilnejšej opozičnej strany, aby sme zabránili oslabovaniu ochrany prírody na Slovensku,“ uzavrel Sabo.

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices