Horúčavy, leto. PHOTO: SITA

Klimatická služba EÚ: Tohtoročný október bol najteplejším od začiatku meraní

Minulý mesiac bol najteplejším októbrom od začiatku meraní v roku 1940, oznámila v pondelok klimatická služba programu Copernicus Európskej únie. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA a AP.

Október bol piatym takýmto rekordným mesiacom po sebe v roku 2023, ktorý sa takmer s istotou stane najteplejším v histórii záznamov. Doterajší kalendárny rok od januára do októbra bol podľa správy o 0,10 stupňa Celzia teplejší ako desaťmesačný priemer v dosiaľ najteplejšom zaznamenanom roku 2016. Celosvetovo bol október 2023 o 0,40 stupňa Celzia teplejší ako doteraz najteplejší október z roku 2019. V Európe išlo o štvrtý najteplejší október.

Priemerná povrchová teplota v tohtoročnom októbri, 15,30 stupňa Celzia, bola o 1,7 stupňa vyššia než odhadovaný priemer rokov 1850 – 1900, čo je tzv. predindustriálne referenčné obdobie. Priemerná októbrová povrchová teplota oceánov s hodnotou 20,79 stupňa Celzia bola najvyššou od začiatku meraní v roku 1940. „Môžeme s takmer istotou povedať, že rok 2023 bude najteplejším zaznamenaným rokom. V súčasnosti je o 1,43 stupňa Celzia nad predpriemyselným priemerom,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa Služby monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Samantha Burgessová v súvislosti s prvými desiatimi mesiacmi roka.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Severnú Európu zasiahli búrky; trajekty v Baltskom mori nepremávali

Veterné počasie a búrky na severe Európy spôsobili meškania v leteckej doprave, pozastavenie trajektových liniek …

Consent choices