Predseda vlády SR Robert Fico. PHOTO: TASR

Europoslanci Jurzyca a Štefanec: Robert Fico si dovolil urobiť to, čo si nedovolil urobiť žiadny slovenský premiér

Slovenskí europoslanci žiadajú spoločným listom podpredsedníčku Európskej komisie Věru Jourovú preveriť, či sú kroky predsedu vlády SR Roberta Fica týkajúce sa novinárskej obce v súlade s hodnotami a princípmi EÚ. Žiadosť iniciovali Eugen Jurzyca (SaS) spolu s vedúcim slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivanom Štefancom (KDH), ku ktorým sa pripojilo aj ďalších 7 slovenských europoslancov. Podľa autorov je tlak na nezávislosť a kontrolnú kapacitu médií v ktoromkoľvek členskom štáte Európskej únie vnímaný ako tlak na médiá v celej EÚ.

„Slovenská vláda vytvára neprimeraný tlak na vybrané médiá, ktoré ona sama subjektívne považuje za nepriateľské. Už samotný slovník premiéra – ‚kroky proti nepriateľským médiám‘ – poukazuje na jeho nedemokratické sklony. Selektívnym preverovaním povolení popredných slovenských médií Robert Fico pristúpil ku kroku, ktorý si doteraz nedovolil urobiť žiadny slovenský predseda vlády,“ upozornil líder slovenských europoslancov v Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Podľa Eugena Jurzycu je kľúčovou povinnosťou orgánov verejnej správy v demokratickom štáte informovať médiá a verejnosť a umožniť tak verejnú kontrolu politikov. „Slobodné médiá sú súčasťou a zárukou slobodnej demokratickej spoločnosti,“ uzavrel Jurzyca.

Celé znenie listu:

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices