Zákaz kožušinového chovu, norka. PHOTO: Humanny pokrok

Aktivisti kritizujú podmienky na kožušinových farmách v EÚ a žiadajú ich zákaz

Skupina pre práva zvierat v piatok odsúdila podmienky na 31 kožušinových farmách v Európe a poskytla fotografie a videá zúbožených zvierat, ktoré tam získala. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Organizácia na ochranu práv zvierat Humane Society International (HSI) má tajne urobené zábery z 20 kožušinových fariem v Litve, piatich vo Fínsku, po dvoch v Poľsku a Španielsku a po jednej v Dánsku a Lotyšsku. Miestne združenia za práva zvierat tam vykonali celkovo asi 100 návštev, uviedla HSI.

Fotografie a videá, ktoré agentúra AFP mohla vidieť, ukazujú choré aj mŕtve zvieratá v klietkach. HSI aj na ich základe bojuje za zákaz kožušinového chovu. „Potrebujeme celoeurópsky zákaz kožušinového chovu, pretože je celkom evidentné, že utrpenie zvierat je súčasťou štruktúry kožušinového priemyslu,“ povedala hovorkyňa HSI Wendy Higginsová. „Nebudem reagovať na ľudí, ktorí sa vlámu na farmy a plašia (tam) zvieratá a vytvárajú videá, ktoré sú zavádzajúce,“ povedal Mark Oaten, šéf Medzinárodnej kožušinovej federácie. „Vítame vedecký prehľad kožušinového chovu na úrovni EÚ, nemáme čo skrývať,“ povedal pre agentúru AFP.

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Petícia za ukončenie kožušinového priemyslu získala v EÚ viac ako 1,5 milióna podpisov a bola predložená Európskej komisii. Na spustenie reakcie EK bol potrebný jeden milión podpisov, pričom jej odpoveď sa očakáva do 14. decembra, uviedla HSI.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Členské štáty Európskej únie schválili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie 8 udiarenských dochucovadiel potravín, o ktoré …

Consent choices