Juraj Blanár (SMER-SD), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí. PHOTO: TASR

J. Blanár: Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 21. novembra 2023 na pozvanie ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena zúčastnil na online stretnutí ministrov zahraničných vecí vo formáte G7+. Venovali sa záväzku pokračovať v dodávkach najkritickejších elektrárenských zariadení Ukrajine.

Na stretnutí vystúpil minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba, ktorý informoval o kritických nedostatkoch v civilnom sektore energetiky a technických opatreniach, ktoré môžu pomôcť obyvateľom Ukrajiny prekonať nadchádzajúcu zimu. „Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete a tiež na dodávky elektriny na komerčnom základe. Rovnako posúdime rozšírenie kapacít cezhraničného prepojenia elektrických sietí medzi Slovenskom a Ukrajinou,“ vyjadril sa minister Blanár.

Doplnil tiež, že humanitárna pomoc Slovenska pre Ukrajinu bude pokračovať. „V tomto kontexte chceme byť aktívni a pomôcť prekonať náročné zimné obdobie, v úzkej spolupráci s ukrajinskou stranou pripravujeme dodávky generátorov a ďalších tovarov v nasledujúcich mesiacoch,“ priblížil J. Blanár.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Na stretnutí ministri zahraničných vecí identifikovali medzery v energetickom sektore, zaplnením ktorých v horizonte šiestich mesiacov sa môžu zmierniť humanitárne dopady vojnových akcií Ruskej federácie na území Ukrajiny. Rokovanie viedli americký minister A. Blinken a štátny minister Japonska pre zahraničné veci Iwao Horii.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices