benova
Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: redakcia/red.

M. Beňová: Výzvy na posilňovanie demokratizácie európskych volieb sú falošné

Plénum Európskeho parlamentu sa zaoberalo návrhom na posilnenie európskeho rozmeru organizácie eurovolieb v júni budúceho roka. Dosiahnuť sa to má aj zvýšením viditeľnosti európskych politických strán, ich priorít a návrhov v predvolebnej kampani.

V prípade frakcie európskych socialistov to na Slovensku, vzhľadom na bezdôvodné rozhodnutie o pozastavení členstva Smeru-SSD v nej, nebude vôbec možné,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Dôvodom je aj samotný spôsob, akým k tomuto kroku došlo.

Nikto kompetentný nás o tom vopred neinformoval, neboli predložené akékoľvek relevantné dôvody, okrem toho, že sa Smer-SSD, ako víťaz volieb stal súčasťou novej vládnej koalície. Nedošlo k žiadnej diskusii,“ pripomenula europoslankyňa. Paradoxom je, že jedným z predkladateľov návrhu ohľadom posilnenia demokratických procesov v európskych voľbách je španielsky socialista.

Sú to pritom práve španielski socialisti, ktorí sú v záujme vytvorenia vlády ochotní amnestovať právoplatne odsúdených organizátorov nelegálneho katalánskeho referenda, ktorí sú navyše aj v súčasnosti vyšetrovaní pre spoluprácu s platformami podozrivými s terorizmu,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu. Toto však európskym socialistom očividne vôbec neprekáža. „Akékoľvek ich výzvy na posilnenie demokratizácie európskych volieb a rozhodovacieho procesu v Európskej únii sú tak jednoducho falošné,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Nebude to zahraničné zasahovanie, ktoré bude vplývať na integritu najbližších európskych volieb a ktorým sa neustále, už niekoľko rokov straší. Problémom bude nedostatok sebareflexie európskych politických elít hlásiacich sa k sociálnej demokracii, ich neschopnosť komunikovať a akceptovať možné rozdielne nastavenie priorít ľavicových strán v jednotlivých členských štátoch Európskej únie,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices