Kamióny, hranica, kolóna. FOTO TASR - Roman Hanc

Ministerstvo dopravy rieši situáciu na ukrajinských hraniciach, slovenskí dopravcovia sa búria

Zástupcovia Ministerstva dopravy SR v stredu diskutovali s predsedom UNAS Stanislavom Skalom. Témou rozhovoru bola situácia na hraniach s Ukrajinou a ďalší postup pri jej riešení.

Aktuálne platné pravidlá, ktoré od ukrajinských dopravcov nevyžadujú povolenia na prepravu v rámci EÚ, podľa slovenských dopravcov deformujú trh a znižujú konkurencieschopnosť našich firiem. Vedenie ministerstva vníma ich problémy, a preto vyjadrilo podporu ich požiadavke na opätovné zavedenie systému povoleniek. Aktuálne platí dohoda v rámci celej EÚ, že sa povolenky nebudú vyžadovať do 30. 6. 2024.

Rezort dopravy požiadal UNAS, aby nateraz neblokovali hraničné priechody a zároveň dopravcov informoval o ďalších krokoch. Okrem námatkových kontrol z minulého týždňa sa situáciu snaží vyriešiť aj diplomatickou cestou. Zástupcovia ministerstva v stredu rokovali s námestníkom ukrajinského ministra dopravy a na toto stretnutie už v najbližších dňoch nadviaže aj rokovanie ministrov dopravy Slovenska a Ukrajiny.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

„Verím, že sa nám situáciu podarí vyriešiť tak, aby boli slovenskí dopravcovia spokojní. Tému opätovného zavedenia systému povoleniek otvoríme aj na rokovaní ministrov dopravy v Bruseli začiatkom decembra. Snažíme sa získať aj podporu iných krajín, ktorých sa tento problém dotýka. Už dnes vieme povedať, že náš postoj zdieľa Maďarsko a podobné signály máme aj z ďalších krajín,“ opísal ďalšie kroky minister dopravy SR Jozef Ráž ml.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices