lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

M. Lexmann: Opraviteľnosť výrobkov šetrí naše peňaženky, ale aj životné prostredie

Lacnejšia oprava pokazeného výrobku, rýchlejšia dostupnosť servisu. To je cieľom smernice o oprave výrobkov, ktorú počas novembrovej plenárnej schôdze schválil Európsky parlament.

„Predĺži sa záručná lehota na niektoré typy tovarov a náhradné diely budú musieť byť k dispozícii aspoň počas stanovenej doby. Zároveň bude zakázané inštalovať akékoľvek hardvérové súčiastky alebo softvér, ktorý znemožní alebo sťaží opravu mimo autorizovaných servisov,“ bližšie vysvetľuje zámery smernice slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann.

V praxi si tak budeme môcť dať výrobok opraviť v akejkoľvek opravovni. Zároveň nám nesmie autorizovaný servis odmietnuť opravu s tým, že už predtým sme dali opraviť výrobok aj inde. „Budeme mať možnosť výberu servisu a celkovo zamedzíme vzniku zbytočného odpadu z výrobkov, ktoré je ešte možné bez problémov ďalej využívať,“ hovorí Miriam Lexmann, ktorá zároveň podporila aj zákaz tzv. kazítok, ktoré zámerne skracujú životnosť výrobkov.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

„Verím, že tento týždeň prijatý text bude podporený aj členskými štátmi v ďalších rokovaniach a smernica tak bude môcť byť implementovaná čo najskôr,“ vyjadruje presvedčenie europoslankyňa za KDH.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices