Minister Juraj Blanár so spolkovou ministerkou pre EÚ a ústavu Rakúskej republiky Karoline Edtstadler. PHOTO: MZVaEZ SR

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexandrom Schallenbergom. Témou rokovania rezortných partnerov boli aktuálne otázky bilaterálnych a medzinárodných vzťahov vrátane migrácie či situácie na Ukrajine a Blízkom východe. Diskutovali tiež o európskej politike, rozvoji regionálnej spolupráce a podpore krajín západného Balkánu.

Naše partnerstvo sa opiera nielen o geografickú blízkosť či spoločné dejiny, ale tiež silné hospodárske vzťahy a medziľudské väzby. V zložitom období plnom regionálnych a globálnych výziev máme osobitný záujem o prehlbovanie našich nadštandardných vzťahov a zdieľanie skúseností,“ vyhlásil minister Juraj Blanár a pripomenul, že Rakúsko je významným obchodným partnerom Slovenska a jedným z našich najväčších zahraničných investorov.

Minister J. Blanár zároveň vyzval na rozvoj cezhraničnej spolupráce v oblastiach, ktoré skvalitňujú život občanov oboch krajín a prinášajú profit podnikom. Za dobré príklady konkrétnych projektov označil oblasť duálneho vzdelávania, cestnú a železničnú dopravnú infraštruktúru, ako aj vedecko-výskumnú mobilitu.

V súvislosti s migračnou situáciou v regióne a vykonávaním hraničných kontrol sa partneri zhodli na potrebe minimalizovať ich vplyv na život občanov v prihraničnom regióne, a to vďaka úzkej koordinácii a výmene informácií. Témou rokovania ministrov bola aj budúcnosť spolupráce v rámci osvedčených regionálnych platforiem – Slavkovského formátu (S3) a regionálneho zoskupenia krajín C5. „Či už hovoríme o riešení nelegálnej migrácie, fiškálnych politikách alebo európskej perspektíve západného Balkánu, regionálne formáty nám dávajú unikátnu príležitosť pre silnejší hlas v Európe. Chceme preto naďalej hľadať pragmatické riešenia v otázkach spoločného záujmu. Máme tiež záujem využiť túto blízkosť aj na zorganizovanie spoločných zahraničných ciest do tretích krajín aj s ďalšími spriaznenými partnermi,“ uviedol minister Juraj Blanár.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Ministra Blanár sa stretol aj so spolkovou ministerkou pre Európsku úniu a ústavu Rakúskej republiky Karoline Edtstadler. Témami diskusie boli aktuálne otázky európskej politiky vrátane rozširovania Únie. Počas návštevy Viedne minister Blanár zavítal aj medzi zástupcov slovenskej krajanskej komunity do novootvorených priestorov Rakúsko-slovenského kultúrneho spolku.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices