domace nasilie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Zastavme epidémiu: Deň boja proti násiliu páchanému na ženách

Europoslanci vyzvali štáty EÚ, aby neblokovali pokrok v rokovaniach o pravidlách na boj proti rodovo motivovanému násiliu, a trvali na definícii znásilnenia na základe chýbajúceho súhlasu.

Vo štvrtok pri príležitosti Medzinárodného dňa odstránenia násilia páchaného na ženách podpredsedníčka Komisie Šuica uviedla, že násilie páchané na ženách a dievčatách zostáva jedným z najmenej stíhaných trestných činov v EÚ a je kľúčovou prekážkou pri presadzovaní práv žien.

Zdôraznila pokrok, ktorý sa dosiahol od prijatia stratégie EÚ v oblasti rodovej rovnosti v roku 2020. Uviedla, že EÚ konečne pristúpila k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a boji proti nemu, známemu ako Istanbulský dohovor, čo je významný krok vpred. Dodala však, že neexistuje jediné riešenie takejto hlboko zakorenenej systémovej otázky, a preto sú nové pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu páchanému na ženách a jeho predchádzaniu tak dôležité. Čas na prijatie tejto smernice pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v júni 2024, sa kráti. Požiadala preto poslancov a Radu, aby vytrvalo presadzovali pokrok v rokovaniach.

Poslanci hovorili o mnohých ženách, ktoré každoročne prídu o život v krajinách EÚ, často rukami svojich partnerov alebo bývalých partnerov, a vyzvali na stíhanie čo najväčšieho počtu páchateľov, pričom poukázali na to, že žiadna iná trestná činnosť nie je tak rozšírená a napriek tomu relatívne ignorovaná. Poslanci dôrazne vyzvali členské štáty, aby spolupracovali s Parlamentom na dosiahnutí dohody o silných pravidlách boja proti násiliu páchanému na ženách, ktoré by zahŕňali definíciu znásilnenia na základe chýbajúceho súhlasu. Mnohí vyjadrili svoju frustráciu z nedostatočného pokroku v prebiehajúcich rokovaniach a uviedli, že nie sú pripravení prijať pravidlá EÚ, ktoré nezodpovedajú úrovni ochrany v Istanbulskom dohovore. Pýtali sa vlád EÚ, koľko ďalších žien musí zomrieť, kým štáty začnú konať. Podľa poslancov by mali nové pravidlá zahrnúť aj kybernetické násilie a online obťažovanie by sa malo brať vážne.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Diskusiu si môžete pozrieť opäť tu.

O mam

Consent choices