lietadlo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Komisia aktualizuje zoznam zakázaných leteckých spoločností

Komisia aktualizovala zoznam EÚ pre leteckú bezpečnosť, zoznam leteckých spoločností, ktoré podliehajú zákazu vykonávania leteckej dopravy alebo prevádzkovým obmedzeniam v rámci Európskej únie, pretože nespĺňajú medzinárodné bezpečnostné normy. Zabezpečenie najvyššej úrovne bezpečnosti leteckej dopravy pre Európanov a všetkých ostatných cestujúcich je jadrom politiky Komisie v oblasti bezpečnosti letectva.

Po poslednej aktualizácii bola Fly Bagdad zaradená do zoznamu. Základom tohto rozhodnutia sú bezpečnostné obavy, ktoré zistila Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva (EASA). To viedlo k rozhodnutiu neudeliť povolenie prevádzkovateľovi z tretej krajiny (TCO) spoločnosti Fly Bagdad.

Aktualizácia odráža aj rozhodnutie zachovať zákaz leteckých dopravcov, ktorí získali osvedčenie v Nepále, vzhľadom na pretrvávajúce bezpečnostné obavy zistené počas hodnotiacej návštevy v Nepále 11. – 15. septembra. Na zasadnutí Výboru EÚ pre leteckú bezpečnosť sa však riadne uznala aktívna angažovanosť a pokračujúce úsilie Nepálskeho úradu civilného letectva o posilnenie jeho kapacity dohľadu nad bezpečnosťou.

Po včerajšej aktualizácii je z vzdušného priestoru EÚ zakázaných celkovo 129 leteckých spoločností:

  • 101 leteckých spoločností s osvedčením získaným v 15 štátoch[1] z dôvodu nedostatočného bezpečnostného dohľadu zo strany leteckých úradov z týchto štátov;
  • 22 leteckých spoločností s osvedčením získaným v Rusku, ako aj 6 jednotlivých leteckých spoločností z iných štátov na základe zistených závažných bezpečnostných nedostatkov: Air Zimbabwe (Zimbabwe), Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Fly Baghdad (Irak) a Iraqi Airways (Irak).
Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Ďalšie dve letecké spoločnosti podliehajú prevádzkovým obmedzeniam a do EÚ môžu lietať iba s konkrétnymi typmi lietadiel: Iran Air (Irán) a Air Koryo (Severná Kórea).

Súvislosti

Včera aktualizácia zoznamu EÚ pre leteckú bezpečnosť vychádza z jednomyseľného stanoviska expertov členských štátov v oblasti bezpečnosti letectva, ktorí sa stretli 14. až 16. novembra 2023 v Bruseli pod záštitou Výboru EÚ pre leteckú bezpečnosť. Tomuto výboru predsedá Európska komisia s podporou EASA. Aktualizáciu podporuje aj Výbor Európskeho parlamentu pre dopravu. Rozhodnutia v rámci zoznamu EÚ pre leteckú bezpečnosť vychádzajú z medzinárodných bezpečnostných noriem, a najmä noriem vydaných Medzinárodnou organizáciou civilného letectva (ICAO).

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Členské štáty Európskej únie schválili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie 8 udiarenských dochucovadiel potravín, o ktoré …

Consent choices