polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia schválila prvú modifikáciu pre slovenských poľnohospodárov

Európska komisia (EK) informovala, že v piatok 1. decembra schválila prvú modifikáciu strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) na obdobie 2023-2027. Okrem zmeny definície aktívneho poľnohospodára sú súčasťou schválenej modifikácie aj ďalšie návrhy, ktoré vyplynuli z požiadaviek partnerov v rámci aplikačnej praxe. Ide o návrhy v rámci noriem dobrého poľnohospodárskeho a environmentálneho stavu (GAEC), ekoschém, agrolesníckych systémov a sektorových intervencií.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč inicioval počas zasadnutia Rady ministrov pôdohospodárstva v Bruseli bilaterálne stretnutie s eurokomisárom pre pôdohospodárstvo Januszom Wojciechowskim, na ktorom ho požiadal o čo najrýchlejšie odsúhlasenie prvej modifikácie, a nie až na záver kalendárneho roka. „Je to mimoriadne dôležitá a dobrá správa pre Slovensko a slovenských poľnohospodárov. Som rád, že poľský eurokomisár Wojciechowski prijal moje návrhy a modifikácia bola schválená už k 30. novembru 2023. Zmeny majú za cieľ zefektívnenie procesov a schém pre poľnohospodárov. Po schválení prvej modifikácie začneme prípravu na procesovanie druhej modifikácie,“ doplnil Richard Takáč.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Súčasťou procesu modifikácie, ktorý trval viac ako trištvrte roka, boli negociácie s Európskou komisiou, ale aj so socioekonomickými partnermi. Na schválení modifikácie sa minister Takáč podieľal aj na nedávnom stretnutí európskej komisie agroministrov AGRIFISH v Bruseli. Týmto rozhodnutím sa schvaľuje zmena strategického plánu SPP Slovenskej republiky na roky 2023 – 2027, ktorý sa týka podpory financovanej z Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka.

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Európska komisia v súlade so svojím záväzkom znížiť administratívnu záťaž pre poľnohospodárov v EÚ navrhla …

Consent choices