Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia/red.

Slovenské podniky by vďaka vodíkovej banke mohli využívať zelený vodík, hovorí europoslanec Robert Hajšel

Energetická sebestačnosť a bezpečnosť sú témy, ktoré posledné roky v súvislosti s vojnou na Ukrajine a následnou energetickou krízou rezonovali nielen medzi občanmi u nás, ale aj v europarlamente. O dianí na plenárnom zasadnutí v Ranných novinách TV JOJ porozprával europoslanec Robert Hajšel.

Naposledy Vám výbor schválil dôležitý dokument o Európskej vodíkovej banke, o čo vlastne ide a ako táto banka bude fungovať?

Nie je to klasická kamenná banka alebo ako poznáme na Slovensku klasické komerčné banky. Je to skôr finančný nástroj, mechanizmus, ktorý slúži ako prvý kontaktný bod a koordinačná snaha koordinovať všetku finančnú pomoc pod jednou strechou na podporu výroby, rozvoja a využívania vodíka. Vodíku dáva Európska únia významné miesto do budúcnosti ako alternatíva bez emisného zdroja popri elektrike, ktorá bude prioritným zdrojom. My sa chceme v Európe zbaviť fosílnych palív, hlavne plynu, ropy a uhlia. Nie všade je tých obnoviteľných zdrojov dostatočne. Vodík môže byť prechodným zdrojom. Máme viacero druhov vodíka. Zelený vodík je jediný bez emisný.

Ako bude tá banka fungovať?

Princíp tejto banky je v tom, že tento finančný nástroj umožňuje podporu vodíka cez aukcie. Do aukcie, ktorú Európska komisia experimentálne vypísala v hodnote 800-miliónov eur na to, aby mohli rozvinúť výrobu vodíka alebo výstavu elektrolizérov, aby sme ten vodík mohli vyrobiť. Ten dokument bol šitý na mieru štátom, ktoré sa v tom vyznajú, ako napríklad Nemecko, Dánsko, Holandsko alebo Švédsko. Ja som sa to snažil prispôsobiť aj pre potreby našich štátov. Aby sme nezostali sa len dívať a nevedeli využiť ani euro z týchto fondov, a preto som sa tie podmienky aukcie snažil prispôsobiť, aby to Slovensku vyhovovalo.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Ako to bude výhodné pre Slovensko?

Vieme, že my musíme takisto dekarbonizovať. Na to, aké máme my výsledky v znižovaní emisných plynov, tak sa veľmi spoliehame len na jadrovú energiu. To je tiež dobré, ale nemá to veľmi dobrý imidž v Európskej Únii. Vodík sa môže vyrábať aj z jadrovej energie a môže slúžiť aj na to, keď vyrábame elektrinu z obnoviteľných zdrojov, tak ju vieme vo vodíku uskladniť. Keď ju neuskladníme, tak sa vytratí vo vzduchu a nevieme ju využiť. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú najmenšie možnosti výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Musíme sa spoliehať na iné zdroje, a to je jadro a vodík. Podniky ako U. S. Steel alebo Slovnaft môžu prejsť z využívania šedého vodíka na zelený vodík. To vďaka elektrolíze, ale to je drahá investícia a na to potrebujú peniaze z vodíkovej banky.

Pokračovanie rozhovoru s europoslancom Robertom Hajšelom si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

O neds

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices