Joachim Nagel, guvernér nemeckej centrálnej banky. PHOTO: FB Deutsche Bundesbank

J. Nagel: Eurozóna nad infláciou ešte nevyhrala, ďalší pokles bude pomalší

Inflácia v eurozóne sa bude zmierňovať aj v nasledujúcich mesiacoch, tempo jej spomaľovania však bude slabšie. Povedal to v nedeľu prezident nemeckej centrálnej banky Joachim Nagel pre cyperské noviny Kathimerini. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Miera inflácie v eurozóne sa v novembri spomalila na 2,4 % z októbrovej úrovne 2,9 %. Zmiernila sa tak tretí mesiac po sebe, pričom údaje prekvapili ekonómov, ktorí počítali so spomalením inflácie na 2,7 %. Najnovšie údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat tak opäť posilnili očakávania trhov, že Európska centrálna banka (ECB) začne so znižovaním úrokových sadzieb rýchlejšie, než ECB momentálne predpokladá. „Zatiaľ sme v boji s infláciou nevyhrali,“ povedal Nagel s tým, že ďalšia fáza tohto boja bude ešte ťažšia. Poukázal napríklad na eskaláciu geopolitického napätia, ktorého výsledkom môže byť vyššia inflácia, takže v súčasnosti je podľa neho príliš skoro na deklarovanie víťazstva v tejto oblasti.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Čo sa týka vývoja úrokových sadzieb, Nagel sa k tomu vyjadrovať nechcel. „Neviem povedať, či úrokové sadzby už dosiahli svoj strop. Ich otázku riešime v rámci Rady guvernérov ECB na každom zasadnutí zvlášť, pričom vychádzame z najnovších ekonomických údajov,“ povedal šéf Bundesbanky s tým, že celkovo počíta s pokračovaním spomaľovania miery inflácie, avšak slabším tempom, pričom „na tejto ceste sa občas môžu objaviť hrbole„.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices