Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD). PHOTO: TASR - Jakub Kotian

Ministerka Dolinková ocenila snahy EÚ o zabezpečenie dostatku liekov v Európe

Slovensko podporuje celoeurópske snahy o zabezpečenie dostatku liekov.  Uviedla to ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková po zasadnutí Rady EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti (EPSCO) v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Ministerka pripomenula, že Rada ministrov sa venovala budovaniu strategickej autonómie EÚ z pohľadu zdravotníctva s dôrazom na nedostatok liekov v Únii. „Som rada, že boli prijaté podnetné opatrenia, napríklad vytvorenie zoznamu kritických liekov, ktorý by mal byť hotový do konca tohto roka. Následne by sa mala robiť analýza aj vo vzťahu k distribúcii a dodávaniu liekov,“ opísala situáciu.

Dolinková ocenila, že bola vytvorená aliancia pre kritické lieky a že vzniká platforma na monitorovanie nedostatkových liekov v rámci Únie. „Zdôraznila som, že lieky nie sú obyčajným tovarom. Ide o špeciálny tovar, pretože zachraňujú zdravie a životy ľudí. Preto sa musíme intenzívne venovať aj otázke ich paralelného reexportu,“ uviedla. Čo sa týka nedostatku liekov, diskusie podľa nej zostávajú otvorené a budú pokračovať, lebo sa to týka každej členskej krajiny, rovnako ako aj ich reexport.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Podľa jej slov ministri rokovali aj o obezite u detí, čo je v Európe veľkou výzvou pre 21. storočie. Taktiež prijali závery k duševnému zdraviu. Ministerka dodala, že otázkou duševného zdravia sa Slovensko zaoberá v rámci svojho národného plánu obnovy a odolnosti. V tejto súvislosti upozornila na to, že pri duševnom zdraví ide o nadrezortnú záležitosť, na Slovensku sa tejto téme okrem ministerstva zdravotníctva venujú aj ďalšie rezorty.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

lieky

Správa EK: aktívne presadzovanie hospodárskej súťaže prispieva k ponuke cenovo dostupných liekov

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej uviedla prehľad presadzovania pravidiel EÚ v oblasti antitrustu a …

Consent choices