energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union

Členské krajiny o tri roky predĺžili globálny režim sankcií EÚ

Členské krajiny Európskej únie sa v pondelok zhodli na predĺžení globálneho režimu sankcií EÚ v oblasti ľudských práv o ďalšie tri roky, do 8. decembra 2026. Informuje o tom spravodajca TASR.

Globálny režim sankcií EÚ je zameraný na jednotlivcov a právne subjekty zodpovedné za vážne porušovanie a zneužívanie ľudských práv na celom svete. Členské krajiny vo formáte Rady EÚ pre spravodlivosť sa tiež dohodli na ich každoročnom prehodnocovaní. Sankcie sa aktuálne vzťahujú na 67 fyzických a právnických osôb a 20 subjektov. Jednotlivci majú zákaz cestovania do EÚ a ich aktíva boli zmrazené. Okrem toho majú osoby a subjekty pôsobiace v EÚ zakázané sprístupňovať finančné prostriedky osobám a organizáciám zo sankčného zoznamu. Pondelňajšie rozhodnutie potvrdzuje záväzok EÚ odsúdiť porušovanie ľudských práv s využitím všetkých dostupných nástrojov s tým, že „ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné, vzájomne závislé a vzájomne prepojené“.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Globálny režim sankcií EÚ v oblasti ľudských práv, zriadený 7. decembra 2020, umožňuje Únii zamerať sa na jednotlivcov, právne subjekty a orgány vrátane štátnych a neštátnych subjektov, ktoré sú zodpovedné za vážne porušovanie ľudských práv alebo sú s nimi spojené.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices