Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Michel pripomenul Orbánovi, že EÚ už má asociačnú dohodu s Ukrajinou

Predseda Európskej rady Charles Michel nenechal bez reakcie piatkové vyhlásenie predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, podľa ktorého nie je prístupový proces Ukrajiny k Európskej únii pripravený. S odvolaním sa na agentúru Reuters to v sobotu uviedol server index.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti. „Európska únia už má s Ukrajinou asociačnú dohodu,“ reagoval Michel. Predseda Európskej rady tiež poznamenal, že asociačná dohoda ponúka veľa príležitostí na úzku spoluprácu s Ukrajinou.

Orbán v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió označil za chybu skutočnosť, že Európska komisia trvá na tom, aby otázku vstupu Ukrajiny do EÚ zaradili predsedovia vlád členských krajín do programu rokovania, pretože to nie je pripravené. Namiesto okamžitého pristúpenia by sa podľa slov Orbána mala najskôr uzavrieť dohoda o strategickom partnerstve s Ukrajinou na obdobie piatich až desiatich rokov. „Keď bude zrejmé, že vieme spolupracovať, tak otvorme otázku členstva, ale to je možné až po mnohých rokoch,“ povedal Orbán.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Podčiarkol, že keď je krajina vo vojne, jej právny systém a politický systém fungujú inak. „Nevieme teda povedať, či Ukrajina plní princípy právneho štátu na členstvo v EÚ ani aké veľké je územie krajiny, keďže časť je pod ruskou okupáciou, aká veľká je jej populácia, keďže ľudia neustále utekajú. Nevieme ani to, aké dôsledky by malo začlenenie ukrajinského poľnohospodárstva do voľného trhu,“ uzavrel predseda maďarskej vlády.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices