Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

M. Hojsík: EÚ sprísňuje ochranu spoločenských zvierat. Zakročí aj proti množiarom

Prvýkrát v histórii sa na chov, starostlivosť a zaobchádzanie so psami a mačkami budú v celej EÚ uplatňovať povinné štandardy. Prísne požiadavky na vystopovateľnosť pôvodu, spolu s automatickými kontrolami pri online predaji pomôžu stransparentniť chov a obchod, kupujúci získajú možnosť overiť si správnosť identifikácie a registrácie spoločenských zvierat. Iniciatívu presadil slovenský europoslanec Martin Hojsík, podpredseda Európskeho parlamentu za Slovensko. 

Európska komisia po dlhoročnom tlaku občanov a občaniek ako aj EP spravila významný krok k ďalšiemu zamedzeniu nelegálneho množenia psov a mačiek. Cieľom opatrení je zamedziť týraniu zvierat, či už držaním na reťazi, v malých kotercoch, alebo chovanie veľkého množstva psov v nebezpečných a nezdravých podmienkach. Dovoz psov a mačiek bude musieť spĺňať rovnaké normy v oblasti dobrých životných podmienok. Členské štáty budú tiež musieť ponúknuť školenia pre ošetrovateľov zvierat a každý, kto si kupuje psa alebo mačku, bude informovaný o dôležitosti zodpovedného vlastníctva. “Kolegovia a kolegyne v Európskom parlamente podporili moju rezolúciu a komisia konečne začala konať. Dodržiavanie práv zvierat tak spojilo rôzne politické prúdy,” hovorí podpredseda Európskeho parlamentu a PS, Martin Hojsík. Za rezolúciu hlasovala prevažná väčšina eurposlancov a europoslankýň.

Ilegálny obchod so zvieratami ohrozuje nielen zdravie a životy zvierat, ale aj zdravie ľudí. Ročne sa zo Slovenska vyvezie zhruba 100 000 šteniat, čo z nás robí jedného z najväčších exportérov v Európe. Zbytočné utrpenie, ktorým si prechádzajú stovky a tisíce psov a mačiek na Slovensku je neprijateľné. Jedna z vecí čo by sa dala v návrhu vylepšiť je práve celoeurópsky povinný systém identifikácie a registrácie psov a mačiek. Tento nástroj má zamedziť práve nelegálnemu množeniu.  “Návrh považujem za vianočný zázrak a verím, že potešil každého a každú milovníčku zvierat. Teraz budem tlačiť na komisiu aby v návrhu nezostal žiadny háčik. Aj tento prípad dokazuje, že udržanie si nádeje a kontinuálny tlak na EÚ má zmysel a prináša riešenia,” zakončuje Martin Hojsík.

Viac..  Martin Hojsík: To je neskutočná hanba pre Slovensko!

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: To je neskutočná hanba pre Slovensko!

To je neskutočná hanba pre Slovensko! Namiesto práce robia nezaradení poslanci v Európskom parlamente doslova …

Consent choices