Kožušinová farma v Príbovciach. PHOTO: Humánny pokrok

Po vydaní stanoviska Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín by mohli byť kožušinové farmy v Európe zakázané

Kožušinové farmy a predaj výrobkov z nich na európskom trhu by mohli byť konečne zakázané právnymi predpismi EÚ. Európska komisia (EK) však zatiaľ neprijala rozhodnutie a namiesto toho sa rozhodla najprv počkať na vedecké stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Európska komisia zareagovala na iniciatívu Európa bez kožušín, v ktorej viac ako 1,5 milióna občanov a občianok vyzvalo EÚ, aby konečne zakázala kožušinové farmy  a predaj výrobkov z nich. V odpovedi, ktorú dnes zverejnila Európska komisia, sa uvádza možný zákaz kožušinových fariem a umiestnenia výrobkov z nich na európsky trh, prípadne iné opatrenia. To by mohlo nasledovať po vyhodnotení stanoviska EFSA, ktoré sa má predložiť do marca 2025.

Európska komisia si vyžiadala stanovisko EFSA aj napriek tomu, že už existuje množstvo dôkazov o tom, že systém chovu na kožušinových farmách nemôže v žiadnom prípade spĺňať potreby zvierat chovaných a zabíjaných kvôli kožušinám. Viaceré štúdie totiž dospeli k zhodnému záveru, že obohatenie podmienok v klietkach nemôže byť dostatočné pre zachovanie dobrých životných podmienok zvierat.

EFSA sa navyše bude zameriavať na štyri druhy zvierat chované a zabíjané na kožušinových farmách v EÚ: norky, líšky, psíky medvedíkovité a činčily, zatiaľ čo európska občianska iniciatíva Európa bez kožušín požaduje zákaz chovu a zabíjania zvierat len alebo hlavne na účely ich kožušiny, bez ohľadu na druh. Spolu so stanoviskom EFSA bude Európska komisia brať do úvahy niekoľko ďalších oblastí, na ktoré má chov kožušinových zvierat vplyv, a to verejné zdravie, životné prostredie, sociálnu, právnu a ekonomickú oblasť. Toto komplexné posúdenie sa uskutoční do marca 2026, keď sa očakáva oznámenie konečného rozhodnutia.

Európska komisia plánuje vyhodnotiť a posúdiť taktiež revíziu Nariadenia o označovaní textílií, a to vrátane verejnej konzultácie. Schválenie pravidiel označovania kožušinových výrobkov však v žiadnom prípade neprinesie zmenu spôsobu chovu zvierat na kožušinových farmách a nemalo by sa považovať za riešenie problémov týkajúcich sa dobrých životných podmienok na kožušinových farmách.

Od svojho vrcholu v roku 2014 sa kožušinový priemysel v Európe neustále oslabuje. V roku 2022 bolo v Európskej únii kvôli kožušinám chovaných a zabitých približne 8,5 milióna zvierat. Dvadsať členských štátov už úplne alebo čiastočne zakázalo chov zvierat kvôli kožušinám alebo zaviedlo prísnejšie opatrenia z dôvodu ochrany zvierat, životného prostredia a verejného zdravia. Výzvu na zákaz kožušinových fariem v EÚ podporili poslanci Európskeho parlamentu naprieč celým politickým spektrom a členské štáty sa k nej pripojili na zasadnutí Rady pre poľnohospodárstvo a rybárstvo (AGRIFISH) v rokoch 2021 a 2023.

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Silvia Čaňová, Sloboda zvierat: „Po nedávnom odsune zákazu klietok ide o ďalšie vajatanie Európskej komisie a odklad lepšej budúcnosti pre takmer 9 miliónov zvierat zatvorených každoročne v mizerných klietkach, kde čakajú na krutú smrť len pre svoju kožušinu. Európa sa neustále hrdí svojím líderstvom v ochrane zvierat, odložiť rozhodnutie pripraviť legislatívu, ktorá zakáže chovy zvierat na kožušiny a predaj kožušín na trhu Únie je však spiatočnícke. Vedecká obec je jasne za zákaz kožušín, verejnosť tiež, veď iniciatívu Európa bez kožušín podporilo 1,5 miliónov občanov! Ostáva dúfať, že EFSA sa vyjadrí čo najskôr za zákaz a ten nakoniec príde. Škoda však miliónov úplne zbytočne zmarených životov.

Martin Smrek, Humánny pokrok: !Verejnosť jasne volá po konci barbarstva kožušinového priemyslu, ktorý v 21. storočí dávno nemá svoje miesto. Slovensko už toto volanie vypočulo a od roku 2025 bude už nadobro bez kožušinových fariem. Teraz je čas, aby si domácu úlohu splnila aj Európska únia a vypočula volanie viac ako 1,5 milióna Európanov a Európaniek po konci úplne zbytočného trápenia zvierat na kožušinových farmách.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Členské štáty Európskej únie schválili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie 8 udiarenských dochucovadiel potravín, o ktoré …

Consent choices