hemicycle
PHOTO: redakcia/Štrasburg.

Rokovanie o zmenách v Štrasburgu: Otváranie základných zmlúv vyvolalo diskusiu


Otvorenie zakladajúcich zmlúv o Európskej únii ublíži menším členským krajinám a teda aj Slovensku. Europoslanci kritizujú rušenie práva veta, či zníženie počtu eurokomisárov. O rozpočte by už nerozhodovali členské krajiny, ale priamo Európsky parlament. Mnohí však upozorňujú, že ak sa zmluvy otvoria, nemusia sa už nikdy dokončiť.

​Medzi europoslancami to tentoraz iskrilo kvôli návrhu na otváranie základných zmlúv o Európskej Únii. „Európsky parlament tu chce mať oveľa väčšie právomoci. Chce napríklad určovať, kto bude predseda Európskej komisie a predseda Európskej Únie,“ vyjadrila sa Katarína Roth Neveďalová, Europoslankyňa a poslankyňa SMER-SD. „Potrebujeme prijať isté nové rozhodnutia, aby sme oveľa účinnejším spôsobom vedeli rozhodovať na Európskej úrovni,“ vyjadril sa europoslanec Vladimír Bilčík.

Návrh, s ktorým prišla komisia úplne otáča doterajšie fungovanie. Mnohé oblasti ktoré v súčasnosti patria do výlučnej právomoci členských štátov, by sa riadili centrálne. Hovoríme o verejnom zdraví, civilnej ochrane, priemysle či vzdelávaní. „Porušujeme zmluvy a zasahuje Európska Únia do kompetencií členských štátov a toto sa deje dlhodobo,“ povedala Miriam Lexmann, europoslankyňa a poslankyňa KDH.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Pri návrhu musí panovať zhoda

Mnohí však nechcú zmluvy otvárať vôbec, inak by mohlo začať platiť právo väčšiny a teda Brusel by mohol schváliť niečo s čím nesúhlasíme. „Naozaj by to limitovalo národnú zvrchovanosť každého členského štátu,“ vyjadril sa k téme europoslanec Robert Hajšel. „S veľkou pravdepodobnosťou sa do tej novej zmluvy môže dostať niečo, s čím nerátate a môže byť v budúcnosti problematické,“ dodal Peter Polák, europoslanec a poslanec hnutia Slovensko.

V súčasnosti musí pri každom návrhu panovať zhoda. Obmedzené právo veta by postihlo najmä menšie krajiny, čo by prinieslo mnohé nezhody medzi členskými krajinami.

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices