Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: © FB MB

M. Beňová: Ekologizácia hospodárstva si bude vyžadovať aj budovanie nových baní

Kritické suroviny sú nevyhnutné pre výrobu nových technológií a dopyt po nich má v budúcnosti len narastať. Plénum Európskeho parlamentu sa zaoberá témou stability a posilnenia ich dodávok do Európskej únie.

Európa sa v rámci dosahovania cieľov súvisiacich s tzv. zelenou transformáciou snaží znížiť svoju závislosť od Číny. „Súčasný stav je totiž taký, že v zrýchlenom režime meníme svoju závislosť na fosílnych palivách z Ruska za závislosť na strategických surovinách z Číny,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová.

Nové pravidlá majú  posilniť dodávateľský reťazec, čo znamená prehĺbiť spoluprácu s krajinami, v ktorých sa kritické suroviny ťažia, no zároveň zjednodušiť aj ich samotnú ťažbu v rámci jednotlivých členských štátov. „Je potrebné, aby si aj tzv. environmentálni alarmisti uvedomili, že pokiaľ chceme byť v prípade ekologizácie hospodárstva v Európe aspoň trochu sebestační, bude si to vyžadovať aj budovanie nových baní, čo však momentálne nechcú,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Bude si to vyžadovať významné množstvo investícií. „Finančné stimuly musia byť zamerané tak na ťažobné projekty, ako aj na recykláciu a opätovné využívanie výrobkov s obsahom kritických surovín. Dôležité bude aj zjednodušovanie jednotlivých byrokratických schvaľovacích procesov,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices