Minister Juraj Blanár na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci. PHOTO: MZVaEZ SR

J. Blanár na Rade EÚ: Potrebujeme bezpečné, stabilné a prosperujúce susedstvo EÚ

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 11. decembra 2023 zúčastnil v Bruseli na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania šéfov diplomacie členských krajín EÚ bola situácia na Blízkom východe a v Saheli a pokračujúca diskusia o Ukrajine. Zasadnutie ministrov sa uskutočnilo pred samitom lídrov EÚ, ktorý má politicky odobriť viacero rozhodnutí.

Pri téme situácie na Blízkom východe zdôraznil minister Juraj Blanár potrebu zasadzovať sa za obnovenie humanitárnych páuz v Gaze a apeloval na prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a inými ozbrojenými zložkami. „Situácia je stále mimoriadne napätá a znepokojujúca. Je dôležité zamedziť ďalším civilným obetiam a nedopustiť prípadné otvorenie ďalšieho frontu s Libanonom, čím by došlo k regionálnej eskalácii konfliktu. Opätovne sme preto apelovali na dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva,“ informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s tým, že na zasadnutí otvorili tiež diskusiu o budúcom usporiadaní v Gaze, ktoré by malo podľa účastníkov zasadnutia stáť na základných parametroch dvojštátneho riešenia.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň informoval o poskytnutí príspevku 100-tisíc eur zo strany Slovenskej republiky pre Svetový potravinový program na zabezpečenie naliehavej pomoci pre najzraniteľnejších civilistov v Gaze. „Potrebujeme bezpečné, stabilné a prosperujúce susedstvo Európskej únie. Verím, že tento príspevok zmierni utrpenie civilistov a pomôže zabezpečiť ľuďom v Gaze aspoň na čas základné ľudské potreby,“ vyhlásil minister Juraj Blanár.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ spoločne diskutovali o pokračovaní v podpore Ukrajiny s dôrazom na mierové úsilie, odolnosť a bezpečnosť krajiny, osobitne so začiatkom zimy. „Zopakoval som, že nebudeme poskytovať vojenskú podporu z vládnej úrovne, ale budeme Ukrajine naďalej pomáhať humanitárne vrátane odmínovania a zazimovania energetickej infraštruktúry, kde sme už realizovali konkrétne kroky,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Dodal, že Slovensko podporuje Ukrajinu v jej reformno-integračnom úsilí pri napĺňaní odporúčaní prístupového procesu do Únie, pričom podmienky musia byť rovnaké pre všetky kandidátske krajiny. „Po posúdení reformného úsilia v Kyjeve sme pripravení podporiť otvorenie prístupových rokovaní, ktoré budú obsahom nastávajúcej Európskej rady. Nášho východného suseda však čaká ešte dlhá a tŕnistá cesta, aby boli všetky nevyhnutné opatrenia nielen prijaté, ale aj implementované a dodržiavané,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie a doplnil, že sa naďalej treba viac zameriavať na hľadanie mierových riešení a angažovať sa do obnovy Ukrajiny, ktorá má krajinu priblížiť k členstvu v Únii.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Súčasťou Rady bolo výročné rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín Východného partnerstva EÚ. Minister Juraj Blanár sa následne bilaterálne stretol s ministrami zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu. Popri špecifických dvojstranných záujmoch a obchodno-investičných projektoch s oboma krajinami sa zaujímal najmä o aktuálny stav mierového urovnania sporu o Náhorný Karabach a proces normalizácie ich vzájomných vzťahov, ktorý je aktívne podporovaný EÚ. „Ministrom som vyjadril podporu v tomto neľahkom, ale veľmi dôležitom úsilí,“ doplnil Juraj Blanár.

Minister zahraničných vecí Moldavska informoval svojho slovenského partnera o stave pripravenosti tejto krajiny na jej ceste do Európskej únie. Integrácia Moldavska musí podľa Juraja Blanára pozitívne vplývať aj na podnesterský mierový proces. Šéf slovenskej diplomacie rovnako absolvoval prvé rokovania s ministerkou zahraničných vecí Holandska a s ministrom zahraničných vecí Portugalska, počas ktorých si vzájomne vymenili informácie k aktuálnym témam zahraničnej a vnútroštátnej politiky.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices