Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Zákernosť opozičných politikov voči vlastnej krajine nemá hraníc

Neúspešní opoziční politici sa rozhodli pomstiť ľuďom na Slovensku za to, že prehrali v parlamentných voľbách. Aktuálne sa o to snažia na úrovni Európskeho parlamentu, kde iniciovali dnešnú debatu o údajnom porušovaní princípov právneho štátu v súvislosti s navrhovaným prepracovaním trestného zákonníka a zrušením špeciálnej prokuratúry.

Navrhované zmeny pritom nemôžu byť pre nikoho prekvapením, nakoľko boli otvorene komunikované už pred parlamentnými voľbami. „Rovnako po nich sa na túto tému diskutovalo bez akýchkoľvek tajností aj s predstaviteľmi Európskej komisie,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Špeciálna prokuratúra na Slovensku, pod jej súčasným vedením, nie je žiadnym garantom spravodlivosti, ale naopak sa stala hlavným nástrojom politického boja. „Dôkazom je takmer 30 rozhodnutí Ústavného súdu jednoznačne potvrdzujúcich porušovanie základných ľudských práv trestne stíhaných osôb, ospravedlnenie štátu Robertovi Kaliňákovi za nezákonnosti, ktorých sa na ňom dopustili orgány činné v trestnom konaní, ako aj niekoľko rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva,“ pripomenula europoslankyňa.

Európske inštitúcie, vrátane Komisie a Európskeho parlamentu, zároveň nemajú žiadne kompetencie z pohľadu rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. „V Bulharsku bol v minulom roku zrušený špecializovaný trestný súd a špecializovaná prokuratúra s konštatovaním, že vážnym spôsobom podkopali fungovanie právneho štátu v tejto krajine. Na európskej úrovni sa tým nikto nezaoberal,“ zdôraznila.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Zákernosť a zlomyseľnosť našich opozičných politikov voči vlastnému štátu a jeho občanom očividne nemá žiadne hranice. „Prišli totiž s nápadom na aktiváciu čl. 7 Lisabonskej zmluvy voči vlastnej krajine. Ten sa považuje za najtvrdšiu sankciu, ktorú možno uplatniť voči členskému štátu. Mohlo by to znamenať napríklad pozastavenie hlasovacích práv v Rade EÚ, ale aj stopnutie európskych peňazí určených pre samosprávu, ochranu životného prostredia, zdravotníctvo, školstvo či poľnohospodárov,“ uzavrela Monika Beňová.

Správa je publikovaná v originálnom znení kancelárie europoslankyne Moniky Beňovej, bez redakčnej úpravy.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices