Slovensko vlajka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Reakcia na vyjadrenia M. Beňovej: spoločné stanovisko poslancov a poslankýň europarlamentu

Podpredseda Európskeho parlamentu Martine Hojsík a osem europoslancov zo Slovenska zverejnilo stanovisko k, podľa ich slov, nepravdivým vyjadreniam europoslankyne Moniky Beňovej a jej straníckeho šéfa Roberta Fica:

Ostro sa ohradzujeme voči nepravdivým vyjadreniam europoslankyne Moniky Beňovej a jej straníckeho šéfa Roberta Fica. Tí sa neštítia šíriť klamstvá o tom, že slovenskí europoslanci nabádajú európske inštitúcie na zastavenie eurofondov Slovensku či aktiváciu článku 7 Lisabonskej zmluvy pre spustenie mechanizmu na pozastavenie hlasovacích práv Slovenska v Rade. Nikdy sme po týchto opatreniach nevolali, ako to verejne tvrdí Monika Beňová.

Naopak, Robert Fico osobne pred časom pricestoval do Bruselu a informoval Európsku komisiu o svojom zámere zasiahnuť do právneho štátu na Slovensku. Slovenská vláda sama dobrovoľne poslala návrhy novej legislatívy Európskej komisii na posúdenie. Ak teraz Európska komisia podniká kroky voči Slovensku, je to výsledok aktivity vlády Roberta Fica proti právnemu štátu a európskym hodnotám, ktoré sa Slovenská republika zaviazala pri vstupe do EÚ dodržiavať. Poslanci Európskeho parlament nemajú nijaký dosah na stanoviská Európskej komisie, ktorej výkonným podpredsedom je nominant strany SMER Maroš Šefčovič. 

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

V Európskom parlamente rozhoduje o prijímaní legislatívy, stanovísk a postupov 705 poslancov a poslankýň z 27 členských štátov formou väčšiny. Európsky parlament nenavrhol iniciovať konanie voči Slovenskej republike, preto o tom ani nemôže rozhodovať. V Európskom parlamente dnes len prebieha debata o právnom štáte na Slovensku, ku ktorej Európsky parlament prijme v januári svoje uznesenie. 

Žiadame preto Moniku Beňovú, aby svoje vyjadrenia stiahla a verejne sa za svoje klamstvá ospravedlnila.

Martin Hojsík, podpredseda Európskeho parlamentu

Michal Wiezik, europoslanec

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa

Jozef Mihál, europoslanec

Vladimír Bilčík, europoslanec

Ivan Štefanec, europoslanec

Miriam Lexmann, europoslankyňa

Peter Pollák, europoslanec

Eugen Jurzyca, europoslanec 

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices