Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. PHOTO: TV JOJ.

Vladimír Šucha: Ako zabezpečuje Európska komisia dodržiavanie ľudských práv na Slovensku

BRATISLAVA / Nielen pohľad Bruselu na aktuálne dianie v Bratislave, ale napríklad aj základný pilier, na ktorom stojí Európska únia. Témy, ktoré sme si rozobrali v Štúdiu 24 s vedúcim zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimírom Šuchom.

V najchudobnejšej vrstve Slovenska sa nachádza aj rómska menšina. V centrále OECD bolo Slovensko spomenuté ako negatívny príklad. Slovensko je už posledných 10 rokov upozorňované na kvalitu vzdelávania a na veľké rozdiely prístupu k vzdelávaniu medzi chudobnými a bohatými. Slovensko sa aj preto dostalo na posledné miesto. Vladimír Šucha sa vyjadril aj k najväčším výzvam pri zamestnanosti rómskej menšiny na Slovensku: „Pokiaľ nemáte žiadne vzdelanie a poniektorí nemajú ani to základné vzdelanie, je ťažké sa uplatniť na trhu práce,“ uviedol.

Vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku spomenul aj to, čo je najdôležitejšie lokalizovať a pochopiť predtým, ako sú integrácie účinné: „V rôznych častiach Slovenska sa Rómovia rozprávajú inak, a keď posadíte rómsky hovoriace dieťa a slovensky hovoriace dieťa do prvej triedy, majú inú východiskovú pozíciu. Keď sa niekto systematicky nevenuje tomu, aby ten materinský jazyk to dieťa dobehlo, tak bude od prvého dňa zaostávať.“

Ako zabezpečuje Európska komisia dodržiavanie ľudských práv na Slovensku?

Najdôležitejšie ľudské práva prijala OSN po 2. svetovej vojne. V súčasnosti je charta základných práv Európskej únie súčasťou legislatívy. Rozhodnutia súdu dávajú k legislatívnemu rámcu ďalšiu vrstvu. Ďalší spôsob je Európsky súd pre ľudské práva, ale aj rôzne aktivity či odporúčania.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Ekonomicky zaostávajúce regióny dostávajú špeciálne peniaze na to, aby dobehli tých ostatných, ktorí sú na tom ekonomicky lepšie. Už skoro 20 rokov medzi ne patrí väčšina regiónov na Slovensku okrem Bratislavy. „Európska komisia relatívne tvrdo tlačila, aby niektoré peniaze boli špeciálne vynaložené na rómsku komunitu a máme teraz 900 miliónov z balíka 13 miliárd, aby sme boli spravodliví a vytvorili pre Rómov rovnaké príležitosti,“ dodal Šucha.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices