europsky parlament
Mimoriadne rokovanie Európskeho parlamentu v Štrasburgu. PHOTO: © European Union- EP.

O Slovensku v europarlamente: Témou sú kroky vlády, ktoré vyhnali tisícky ľudí do ulíc


Slovensko bude na pretrase v Štrasburgu v europarlamente. Témy sa budú týkať krokom vlády, ktoré vyháňajú do ulíc tisícky ľudí. Poslanci budú diskutovať o boji proti korupcii a o právnom štáte na Slovensku. Debatu iniciovali „Ľudovci“, najsilnejšia frakcia v europarlamente, podporu našli naprieč politickým spektrom s výnimkou Socialistov.

​Ľudovcom ako najsilnejšej frakcii sa nepáči náš štýl Orbána, orbanizácia, rozklad právneho štátu na Slovensku. Rovnako sa im nepáči boj proti korupcii, ako to bude u nás fungovať. Frakcia akoby reflektovala hlas ulice, ktorý je čoraz hlasnejší. Europoslancom prekáža to, čo sa ide u nás diať, pýtajú sa prečo a hlavne sa im nepáči rýchlosť týchto krokov.

Poslanci sa zhodujú, že dianie u nás treba sledovať. Zlým príkladom má byť Maďarsko. Ako sa dalo očakávať, opačný pohľad majú europoslanci za stranu Smer-SD. „Vôbec nechápem, prečo slovenskí europoslanci tlačili na túto debatu pred Vianocami,“ hovorila Monika Beňová. Ako jediní iniciatívu nepodporili Socialisti.

Kritikom diania u nás zároveň prekáža aj spôsob, no najmä rýchlosť zrušenia ÚŠP. „Zo dňa na deň ideme akoby niekoho stíhať menej ako tých ostatných,“komentoval Peter Pollák, europoslanec zo strany SLOVENSKO (bývalé OĽaNO). Slovákov by tieto kroky mohli ovplyvniť skrz eurofondy. Výsledkom tejto búrlivej debaty nebude zatiaľ nič hmatateľné. Môže ísť však o stratu istej prestíže a Slovensku, ktoré je závislé od eurofondov, to určite nehrá do karát.​

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Socialisti iniciatívnu nepodporili

Socialisti túto iniciatívu nepodporia, pretože tvrdia, že Úrad špeciálnej prokuratúry v európskych krajinách rovnako veľmi neexistuje. Tento úrad je len u nás v Rumunsku. Ďalej hovoria, že Robert Fico komunikuje s Európskou komisiou a napriek tomu, že sa im nepáči rýchlosť rozhodnutie, s EK komunikuje a nerobí to tak ako Viktor Orbán, čo je hlavný dôvod, prečo nie.

O neds

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices