bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: European Union 2023.

V. Bilčík: Aby sa Srbsko posúvalo na európskej ceste, voľby musia prebehnúť slobodne a férovo

Europoslanec a stály spravodajca europarlamentu pre Srbsko Vladimír Bilčík vycestoval v rámci medzinárodnej volebnej pozorovacej misie do Belehradu. Poslanec frakcie európskych ľudovcov bude v Srbsku ako jeden z predstaviteľov europarlamentu dohliadať na to, aby spojené parlamentné a lokálne voľby prebehli v nedeľu 17. decembra slobodne a férovo. Ich demokratický priebeh a následný vznik stabilnej vlády sú nevyhnutnými podmienkami pre to, aby krajina mohla pokračovať na ceste prístupových rokovaní s EÚ.
„Predčasné parlamentné voľby sú pre Srbsko mimoriadne dôležité z hľadiska jeho európskej budúcnosti. Po dvoch masových streľbách v krajine v máji, následných masových protestoch a nedávnych útokoch v Banjska v Kosove musí krajina vyslať signál, že dokáže uskutočniť demokratické voľby, z ktorých vzíde pluralitný parlament a stabilná vláda,“
 povedal slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.
Bilčík vníma pozitívne, že súperiace sily v parlamentných voľbách sú vyrovnanejšie než v minulosti. „Oceňujem, že tunajšia opozícia sa po rokoch delenia a aj vďaka europarlamentnému medzistraníckemu dialógu v Srbsku dokázala dohodnúť na spoločnej kandidátke, ktorá vo voľbách vyzýva vládnu Srbskú pokrokovú stranu (SNS) prezidenta Vučića. Zásadný však bude aj výsledok krajnej pravice vrátane Srbskej radikálnej strany (SRS), ktorá otvorene nadbieha Putinovmu režimu. Srbsko je rovnako ako Slovensko dlhodobým terčom propagandy a hybridných hrozieb zo strany Moskvy,“ upozorňuje europoslanec. Opozičné strany kandidujú pod názvom Srbsko proti násiliu. Najväčšiu šancu vyhrať má vládna Srbská pokroková strana.
Férové a slobodné voľby a následný vznik stabilnej vlády sú však len základným predpokladom na to, aby Srbsko pokračovalo rýchlejšie na európskej ceste v čase, keď je rozšírenie opäť po rokoch strategickou prioritou Európskej únie. „V máji 2023 europarlament schválil moju poslednú pravidelnú správu o Srbsku, kde som zhrnul, čo vláda v Belehrade musí splniť, ak sa chce priblížiť k členstvu v EÚ. Srbsko musí zladiť svoje zahraničnopolitické pozície s EÚ vrátane zavedenia sankcií voči Rusku. Okrem toho musí pokračovať v domácich reformách v oblasti právneho štátu a demokracie, ako aj v dialógu medzi Belehradom a Prištinou o normalizácii vzájomných vzťahov,“ pripomenul Bilčík.
Vladimír Bilčík je v Európskom parlamente členom frakcie európskych ľudovcov (EPP); na Slovensku nie je členom žiadnej politickej strany. Pozorovateľská misia, ktorá prebieha pod záštitou OBSE, potrvá do pondelka 18. decembra. Slovenský europoslanec sa jej zúčastňuje ako stály spravodajca EP pre Srbsko.
Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices