simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2022.

Šimečka: Európska Komisia varuje Fica a Pellegriniho pred ovládnutím Protimonopolného úradu a hrozí sankciami, prišlo na naše slová

BRATISLAVA – Výkonná podpredsedníčka Európskej Komisie Margrethe Vestager v závere týždňa oficiálnym listom upozornila Roberta Fica a Petra Pellegriniho na zásadný problém s navrhovanou zmenou tzv. kompetenčného zákona a pohrozila Slovensku žalobou kvôli porušeniu práva EÚ (infringement), ak nedôjde k náprave.

„Stalo sa presne to, na čo sme upozorňovali. Koaličný valec Fica a Pellegriniho sa snaží potichu a narýchlo uniesť štát, vrátane ovládnutia nezávislých štátnych inštitúcií. Zmena odvolávania šéfa Protimonopolného úradu, ktorú navrhol poslanec Michelko (SNS), však porušuje právo EÚ a záväzky Slovenska vyplývajúce z príslušnej smernice EÚ. V Komisii si to samozrejme všimli a teraz Slovensku hrozia následky,“ upozornil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

„Petrovi Pellegrinimu sa dianie v parlamente rozpadáva pod rukami. Napriek opakovaným upozorneniam, že skrátené legislatívne konanie šliape po ústavnosti a kvalite legislatívneho procesu, poslúchol svojho šéfa Roberta Fica a dopustil prijímanie vyslovene škodlivých a nedomyslených návrhov zákonov, narýchlo a v noci, bez potrebnej diskusie a bez ohľadu na dopady, ktoré to bude mať na Slovensku. Trvalo to len pár týždňov a dnes žiaľ všetci vidia, že Pellegrini nie je slobodným štátnikom, za akého sa rád pokladá, ale stále tým istým poslušným služobníkom Roberta Fica, akým bol uplynulé dve desiatky rokov,“ zdôraznil šéf progresívcov Šimečka.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

„Komisárka Vestager vo svojom liste veľmi presne upozorňuje na porušenia konkrétnych povinností vyplývajúcich zo Smernice EÚ 2019/1 o posilnení právomocí orgánov na ochranu hospodárskej súťaže (ECN+ Directive). Možnosť menovať šéfa Protimonopolného úradu bez transparentného výberového konania, alebo ho svojvoľne odvolať podľa ľubovôle predstaviteľov vlády, je v rozpore so súťažným právom EÚ. Potvrdzuje sa, že je to vláda Roberta Fica, kto ohrozuje slovenské záujmy a kvôli ktorej nám hrozia súdne konania zo strany EÚ. Ovládnutie štátu mu je žiaľ dôležitejšie ako záujem občanov vlastnej krajiny,“ uzavrel Šimečka.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices