Tajani
Antonio Tajani. PHOTO: © European Union- EP.

A. Tajani: Zníženie sadzieb ECB by prispelo k dohode o dlhových pravidlách EÚ

Rím 17. decembra (TASR) – Zníženie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) by mohlo pomôcť členským štátom Európskej únie (EÚ) dosiahnuť dohodu o rozpočtových pravidlách. Vyhlásil to v nedeľu podpredseda talianskej vlády a minister zahraničných vecí Antonio Tajani. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA.

Ak ECB konečne zníži sadzby, mohlo by to prispieť k dohode, povedal Tajani. Nie je však dôvod ponáhľať sa a EÚ by mala riešiť makroekonomické a finančné otázky ako celok, dodal líder koaličnej strany Forza Italia. „Mám na mysli fiškálnu harmonizáciu, bankovú úniu a kapitálový trh,“ priblížil Tajani.

Otázka reformy dlhových pravidiel európske spoločenstvo rozdeľuje a zatiaľ posledné kolo rokovaní ministrov financií členských štátov sa skončilo minulý týždeň bez dohody. Podľa medializovaných informácií sa majú ministri opäť zísť 20. decembra na mimoriadnom zasadnutí. V novembri 2022 Európska komisia (EK) navrhla reformu Paktu stability a rastu s cieľom poskytnúť 25 členským štátom väčšiu flexibilitu pri znižovaní dlhov a rozpočtových deficitov. Bez dohody budú od 1. januára opäť platiť pôvodné pravidlá. Francúzsko a juhoeurópske krajiny vrátane Talianska žiadajú, aby sa pravidlá čo najviac uvoľnili a vytvorili priestor pre verejné investície. Nemecko, Rakúsko a ďalšie štáty na druhej strane presadzujú spoľahlivé odbúravanie dlhov, aby sa zabránilo opakovaniu dlhovej krízy, ktorá zasiahla eurozónu v roku 2010.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Pakt stability a rastu je dohoda medzi členskými štátmi EÚ o koordinácii ich rozpočtových politík, ktorá má zabrániť nadmernému zadlžovaniu. Pravidlá boli pozastavené v roku 2020, najskôr z dôvodu pandémie, ich opätovnému uplatňovaniu následne zabránila vojna na Ukrajine.

O red

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices