simecka
Michal Šimečka, europoslannec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Šimečka: Na poplach bije už aj Európska prokuratúra, „promafiánsky“ balíček predstavuje vážne riziko

Predsedníčka Európskej prokuratúry (EPPO) Laura Kövesiová v pondelok adresovala Európskej komisii list súvisiaci so všeobecným režimom podmienenosti na ochranu rozpočtu EÚ, v ktorom poukazuje na legislatívne úpravy navrhnuté slovenskou vládou a týkajúce sa Trestného poriadku, Trestného zákona, zákona o prokuratúre a zákona o ochrane oznamovateľov. Informuje o tom spravodajca TASR.

EPPO spresnila, že na základe dôkladnej analýzy kombinácie navrhovaných zmien dospela k záveru, že tieto kroky predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu v zmysle článku 4 ods. 2 písm. c) nariadenia o podmienenosti. V konkrétnej rovine by to podľa EPPO minimalizovalo odhalenie možných podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ a narušilo funkčný mechanizmus podávania správ medzi Európskou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou. Takisto by to odstavilo EPPO od špecializovaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bez primeranej náhrady a viedlo by to k presmerovaniu väčšiny prípadov EPPO zo Špecializovaného trestného súdu na nižšie súdy s malými odbornými znalosťami v oblasti trestných činov v kompetencii EPPO.

Podľa EPPO plánované kroky vlády SR predstavujú „faktickú amnestiu“ v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ na území Slovenska. V dôsledku toho by bola vážne ovplyvnená schopnosť Európskej prokuratúry efektívne vyšetrovať a stíhať trestné činy spadajúce do jej pôsobnosti a úroveň ochrany finančných záujmov EÚ v Slovenskej republike by sa prudko znížila.

V tejto súvislosti hlavná európska prokurátorka rovnako poznamenala, že rýchlosť, s akou slovenská vláda mieni pristúpiť k týmto zmenám, vyvoláva vážne pochybnosti o dodržiavaní povinnosti lojálnej spolupráce. A vzhľadom na to, že navrhované zmeny by znížili odstrašujúce účinky trestného práva, pokiaľ ide o trestné činy spadajúce do pôsobnosti EPPO, je podľa prokurátorky spochybnený aj zámer slovenskej vlády splniť si svoju povinnosť účinne chrániť rozpočet Únie (článok 325 ZFEÚ).

Viac..  M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

„Už aj Európska prokuratúra bije na poplach, návrhy podľa ich slov predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu,“ vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. „Záver Európskej prokuratúry je pre Roberta Fica zdrvujúci. Konštatuje, že Ficov „promafiánsky“ balíček ohrozí schopnosť slovenských orgánov chrániť finančné záujmy EÚ, lebo znižuje odstrašujúci účinok trestného práva. Explicitne hovorí o riziku ohrozenia právneho štátu na Slovensku v kontexte tzv. mechanizmu kondicionality, na základe ktorého boli Maďarsku obmedzené eurofondy. To je veľmi nebezpečné nielen pre spravodlivosť na Slovensku, ale aj pre náš budúci ekonomický rozvoj,“ uviedol Šimečka.

„Fico s Pellegrinim sa bránia, že iba harmonizujú slovenské zákony s európskym právom. Stanovisko hlavnej európskej prokurátorky Kövesi však ich lož vyzlieklo donaha. Ide o ďalšie varovanie, že na Slovensku prebieha pokus o únos štátu. Vyzývame najmä Petra Pellegriniho, aby okamžite zaradil spiatočku, inak sa do slovenských dejín navždy zapíše ako kolaborant Ficových najhorších skutkov,“ uzavrel Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices