Policajti stoja na balkóne Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) po streľbe v centre Prahy 21. decembra 2023. PHOTO: TASR (AP Photo/Petr David Josek)

Na streľbu v Prahe reagujú európski predstavitelia

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na štvrtkovú streľbu v Prahe uviedla, že ju šokovalo nezmyselné násilie s obeťami na životoch, informuje TASR. „Vyjadrujem moju najhlbšiu sústrasť rodinám obetí a celému českému národu. Stojíme pri vás a smútime s vami,“ napísala na sociálnej sieti.

Predseda Európskej rady Charles Michel pri vyjadrení sústrasti rodinám obetí povedal, že „pre takéto násilie by sme v našich spoločnostiach nemali ponechať žiadne miesto“. Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že ním hrozné správy z Prahy otriasli. „Myslíme na rodiny a priateľov obetí, vyjadrujeme sústrasť našim českým priateľom. Zraneným želám skoré uzdravenie,“ doplnil tiež na sieti X. Sústrasť pozostalým vyjadril aj maďarský premiér Viktor Orbán s tým, že sa modlí za obete ohavnej streľby na Univerzite Karlovej, ktorá ho hlboko šokovala.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že útok v centre Prahy zasiahol aj srdce Európy, ktorá smúti. „V tejto ťažkej hodine patrí naša solidarita a sústrasť našim českým susedom a priateľom,“ doplnila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. „Šokujúce správy o tragických udalostiach v Prahe. Zabití a zranení boli nevinní ľudia. Úprimnú sústrasť rodinám obetí. Želám zraneným rýchle uzdravenie,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Fico

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť …

Consent choices