Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2023.

Martin Hojsík: Počas silvestrovskej noci, ale aj nasledujúce dni sme boli vystavení vysokým toxickým hodnotám

Počas silvestrovskej noci, ale i nasledujúce dni, sme všetci vystavení vysokým hodnotám karcinogénneho antimónu alebo zlúčeninám tália, ktoré patria medzi komplexné jedy. O vysokej toxicite zlúčenín arzénu asi nemá zmysel hovoriť. Všetky tieto látky sú však v hojnej miere zastúpené v zdanlivo nevinných ohňostrojoch.

A vôbec si neuvedomujeme, akému znečisteniu sme vystavení v prvých dňoch po silvestrovských oslavách. Ťažké kovy a drobné prachové častice si vypúšťame priamo v obytných zónach. Neberieme do úvahy, či sa našej “zábavy” nadýchajú zraniteľné deti či seniori.

Drobné prachové častice, ktoré sú síce voľným okom neviditeľné, sú obzvlášť škodlivé pre naše zdravie. Spôsobujú kardiovaskulárne a respiračné problémy, či zhoršenie iných závažných ochorení.

Nehovoriac o odpadoch a znečistení po obaloch z ohňostrojov. Tie nachádzame v tomto predsilvestrovskom období čoraz častejšie, neuvedomujúc si o, že z nich môžu unikať toxické látky.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Preto, ak môžme skúsme sa tešiť z nového roku bez ohňostrojov, je to bezpečnejšie a bez zbytočného znečistenia.
Našťastie, aj vďaka vašej podpore je toto už posledný rok, kedy si legálne môžete zakúpiť petardy a zábavnú pyrotechniku, ktorá len hlučne vybuchuje, teda tento zdroj znečistenia už nebude tak prístupný.

Martin Hojsík, podpredseda Európskeho parlamentu /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices