Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: redakcia/red.

Katarína Roth Neveďalová: V roku 2024 si prosím hlavne zdravý rozum

Pokrok pre pokrok je občas aj ekonomický nezmysel. Dôkazom je Nemecko, ktoré (nás) skúša, čo všetko sa dá v honbe za zápisom v knihach o histórii ako najväčší snaživec o ochranu klímy.

Od začiatku roka plati v Nemecku nová daň na fosílne palivá. Čiže cena nafty, či benzínu išla hore. Chcú totiž podporiť ekologickejšiu dopravu, hlavne elektroautá. Malo by však väčši zmysel napriklad podporit viac hybridné, či kombikované pohony na plyn, ktoré sú skutočne šetrnejšie. Aj k peňaženke. Ale nad tým sa radšej nezamýšľajú. Chcú byť lídrom v zelených riešeniach.

Iba prednedávnom zavrelo Nemecko poslednú atómovú elektráreň ako odozvu na katastrofu vo Fukušime, ktorá bola ale následkom cunami. To asi Nemecku nehrozí, takisto ako ani veľké zemetrasenie, ktoré ho spôsobilo, ale načo riskovať. A keďže ich ekonomika potrebuje veľa elektriny, dokonca stále viac, lebo znižujú uhlíkovú stopu, tak ju musia dovážať. Hlavne z Francúzska. Ktoré ju vyrába v atómových elektrárňach.

Minulý rok takisto zakázali nové kotly na fosílne palivá. Čiže aj na plyn. Všetci si majú kúpiť tepelné čerpadlá. Čo na tom, že ich na trhu nie je dostatok a sú neuveriteľne drahé. Obyčajné kotly na plyn sú zlé a hlavne, ten plyn sa predsa vozí z Ruska.

Toto je len pár z návrhov, ktorými nás táto najväčšia ekonomika Európy “inšpiruje”. A samozrejme sa ich snaží aj presadzovať na európskej úrovni. Spolu napríklad s nápadom, že si máme postaviť všetci na mori turbínové elektrárne a bude to všetko vyriešené. Ak more nemáme, tak asi máme smolu.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Veľmi si prajem, aby zviťazil zdravý rozum. Šetriť klímu môžeme aj inak.

My na Slovensku si napríklad myslíme, že atómová energia je čistá a sme lídrom v jej produkcii.
Takisto keďže sme investovali obrovské peniaze (aj eurofondy) do plynofikácie, oceňujeme tento zdroj tepla asi najviac. Lebo rúbať stromy na drevo na kúrenie je už snáď trochu prežitok. Postupne podporujeme aj iné zdroje energie, zatepľovanie a obnovu domov a rozumné nakladanie s energiou.

Nepotrebujeme “rozumy” od bývalého ministra hospodárstva, aby sme vedeli, že varíme s pokrievkou, keď máme rozohriatu rúru, tak dáme piecť viac vecí naraz a vetráme takisto inteligentne. A stále viac jeme lokálne a domáce potraviny, aby sme znižovali uhlíkovu stopu a nekupovali avokádo z Mexika.

Korona nás naučila kváskovať a piecť vlastný chlieb a vrátili sme sa k zručnostiam šitia a tak viac obšívame a menej kupujeme nových handier.

Zdravý rozum. To je to, čo nám treba. Nie prehnané nápady nasilu, aby sme sa zapáčili histórii.

Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD/.

O red

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Možnosť vykonávanie interupcií patrí do rozhodovania členských štátov. Nie na pôdu europarlamentu pred voľbami. Nedávno …

Consent choices