Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Orbán môže získať obrovský vplyv v Rade EÚ, ak lídri Únie nezakročia

Krok predsedu Európskej rady Charlesa Michela, ktorý avizoval, že bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), vytvára obrovský tlak na lídrov EÚ. Príčinou sú obavy z toho, že by sa maďarský premiér Viktor Orbán mohol zmocniť veľkého vplyvu počas polročného maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Upozornili na to v nedeľu viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na analýzu zverejnenú serverom Politico, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Michel plánuje v prípade zvolenia zaujať svoje miesto v Európskom parlamente v polovici júla, čo podľa Politico znamená, že lídri EÚ sa budú musieť rýchlo dohodnúť na obsadení uvoľneného postu šéfa Európskej rady. Ak tak neurobia, zasadnutia Rady povedie Orbán, ktorého krajina v júli prevezme rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Scenár vedenia Rady „nekontrolovateľným Orbánom“ na šesť mesiacov bezprostredne po európskych voľbách v roku 2024 je pre väčšinu z ostatných 26 lídrov krajín EÚ zúfalou hrozbu vzhľadom na eskalujúce napätie medzi nimi a maďarským premiérom – napríklad v súvislosti s podporou EÚ pre Ukrajinu či porušovania princípov právneho štátu zo strany Maďarska, píše sa v analýze.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices