Európsky parlament, Brusel. PHOTO: red.

Týždeň v EP: Uľahčenie cestovania osôb so zdravotným postihnutím, aj jesenný fiškálny balík

Pravidlá týkajúce sa preukazu EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím a diskusia o fiškálnej časti jesenného balíka v rámci európskeho semestra budú tento týždeň v centre pozornosti poslancov EP.

Poslanecké kluby sa zároveň počas týždňa zamerajú na témy, ktorými sa bude Európsky parlament zaoberať o týždeň neskôr – počas svojho januárového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Preukaz EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím

Výbor EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) bude vo štvrtok hlasovať o návrhu nového preukazu EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím a vylepšení európskeho parkovacieho preukazu pre zdravotne postihnuté osoby. Cieľom novej legislatívy je zjednodušiť osobám so zdravotným postihnutím prístup k osobitným podmienkam prepravy, prednostnému zaobchádzaniu a parkovacím právam vo všetkých členských štátoch EÚ a uľahčiť im tak cestovanie po celej Únii.

Európsky semester: rozprava o jesennom fiškálnom balíku

Poslanci Výboru EP pre hospodárske a menové veci (ECON) budú vo štvrtok diskutovať s výkonným podpredsedom Európskej komisie Valdisom Dombrovskisom a komisárom pre hospodárstvo Paolom Gentilonim o fiškálnej časti jesenného balíka európskeho semestra 2024, teda časti prvej etapy výročných krokov zameraných na lepšiu koordináciu hospodárskych politík členských štátov EÚ. Zamerať by sa mali najmä na posúdenie predložených rozpočtových plánov na tento rok.

Príprava na plenárne zasadnutie

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Poslanecké kluby sa tento týždeň budú venovať prípravám na blížiace sa plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 15. – 18. januára v Štrasburgu. Parlament v rámci rozpravy s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom zhodnotí výsledky decembrového samitu hláv štátov a vlád EÚ a s premiérom Alexandrom De Croo prediskutuje priority začínajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

Plénum bude diskutovať a hlasovať o legislatívnych opatreniach zameraných proti environmentálne klamlivým vyhláseniam a usilujúcich sa o lepšiu informovanosť spotrebiteľov o trvácnosti výrobkov. Zaoberať sa bude ja návrhmi na zníženie emisií látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu a pravidlami na zaistenie spravodlivého a udržateľného prostredia a podporu kultúrnej rozmanitosti na trhu streamovanej hudby v EÚ. 

Poslanci sa zamerajú aj na stav spoločnej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ, vplyv Číny na kritickú infraštruktúru v celej Únii a výzvu EP na boj proti nenávistným prejavom a zločinom z nenávisti.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices