obrana
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia chce viac súkromných investícií v obrannom priemysle

Európska komisia (EK) chce posilniť obranný priemysel v Európe a prilákať do odvetvia viac súkromných investícií. Na tento účel spolu s Európskym investičným fondom (EIF) vloží 175 miliónov eur do fondov rizikového a súkromného kapitálu, oznámila Komisia v piatok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Nový finančný nástroj má podľa vyhlásenia Komisie vytvoriť zodpovedajúci ekosystém a priniesť investície v celkovom objeme 500 miliónov eur. Dôraz sa bude klásť na spoločnosti, ktoré vyrábajú technológie s dvojakým použitím, teda výrobky, ktoré môžu slúžiť na vojenské aj civilné účely. Financované spoločnosti musia mať sídlo v EÚ, Nórsku alebo na Islande.

Samotná Komisia prispeje sumou 100 miliónov eur prostredníctvom Európskeho obranného fondu, zatiaľ čo zvyšných 75 miliónov eur pôjde z EIF, ktorý je vo väčšinovom vlastníctve Európskej investičnej banky (EIB) a EÚ.

Viac..  Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel

Estónska premiérka Kaja Kallasová podporila myšlienku vytvorenia postu európskeho komisára pre obranný priemysel, keďže Európska …

Consent choices