Viceprezident Európskej centrálnej banky Luis de Guindos. PHOTO: © European Union 2019 - Source : EP

De Guindos: Eurozóna čelí slabému rastu, vo 4. štvrťroku možno skĺzla do recesie

Eurozóna sa možno v minulom 4. štvrťroku prepadla do recesie a jej vyhliadky zostávajú slabé. Uviedol to viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos, pričom povedal, že nedávne spomalenie inflácie v euroregióne sa zrejme zastaví. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Hospodársky rast eurozóny bol po väčšinu roka 2023 slabý a pohyboval sa blízko nuly, pričom v tomto roku sa očakáva len mierne oživenie. To pomáha ochladiť infláciu, ktorá už roky prekračuje cieľ ECB na úrovni 2 %, čo prinútilo tvorcov menovej politiky zvýšiť úrokové sadzby na rekordné maximá. „Niektoré prichádzajúce ukazovatele signalizujú pokles ekonomiky aj v decembri, čo potvrdzuje možnosť technickej recesie v eurozóne v druhej polovici roka 2023 a slabé vyhliadky na najbližšie obdobie,“ povedal de Guindos v Madride. „Prichádzajúce údaje naznačujú, že budúcnosť zostáva neistá a vyhliadky sú naklonené smerom nadol,“ skonštatoval.

De Guindos uviedol, že ekonomická slabosť má široký základ, pričom stavebníctvo a výroba boli zasiahnuté obzvlášť tvrdo a služby ich budú pravdepodobne nasledovať v ďalších mesiacoch. Pokiaľ ide o menovú politiku, de Guindos neponúkol žiadne nové stanovisko, zopakoval len, že ECB ponechá úrokovú sadzbu z vkladov vo výške 4 % „dostatočne dlho“, aby spomalila infláciu a vrátila ju na cieľovú úroveň 2 %.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Investori predpovedajú tento rok najmenej päť znížení úrokových sadzieb, pričom prvý krok očakávajú v marci alebo apríli, čo je časová os, ktorú viacerí predstavitelia ECB označili za prehnanú vzhľadom na pretrvávajúce tlaky na ceny. Inflácia v euroregióne počas väčšiny roka 2023 klesala. Ale v decembri opäť vzrástla, na 2,9 %, najmä v dôsledku technických faktorov a môže sa nejaký čas držať okolo tejto úrovne.

Podľa de Guindosa sa prejavia bázické efekty, keďže platnosť kompenzačných opatrení súvisiacich s energiami vyprší, čo povedie k prechodnému zvýšeniu inflácie. Projekcie ECB počítajú s návratom inflácie k cieľu banky na úrovni 2 % až v budúcom roku. Ale mnoho prognostikov s tým nesúhlasí a myslia si, že ECB podceňuje dezinfláciu rovnako ako v minulosti rast inflácie.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices