Novo zvolený prezident Taiwanu Laj Čching-te. FOTO TASR/AP

EÚ privítala sobotňajšie prezidentské voľby na Taiwane

Európska únia privítala sobotňajšie prezidentské voľby na Taiwane a zablahoželala všetkým voličom, ktorí sa zúčastnili na tejto „skúške pre demokraciu“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„EÚ je naďalej znepokojená rastúcim napätím v Taiwanskom prielive a je proti akémukoľvek jednostrannému pokusu zmeniť status quo,“ uviedol vo vyhlásení hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Európska únia tiež apeluje na zachovanie mieru a stability v Taiwanskom prielive, ktorý sa nachádza vo Východočínskom mori medzi Čínou a ostrovom Taiwan. Podľa EÚ to má kľúčový význam pre regionálnu aj globálnu bezpečnosť a prosperitu. Borrellov hovorca vo vyhlásení Lajovo víťazstvo nespomenul.

Víťazom prezidentských volieb na Taiwane sa v sobotu stal kandidát vládnej Demokratickej pokrokovej strany (DPP) Laj Čching-te. Podľa výsledkov taiwanskej Ústrednej volebnej komisie, ktorá dosiaľ spočítala hlasy v 99 percentách volebných miestností, získal Laj 40,1 percenta hlasov voličov. Jeho hlavný protikandidát Chou Jou-i z konzervatívnej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT) získal 33,4 percenta spočítaných hlasov, zatiaľ čo kandidáta Taiwanskej ľudovej strany (TPP), Kchea Wen-če, podporilo 26,5 percenta voličov.

Víťaz sobotňajších taiwanských prezidentských volieb Laj Čching-te vyhlásil, že Taiwanu sa podarilo odolať „vonkajším silám“ ovplyvňujúcim voľby. Zároveň prisľúbil, že bude tento ostrovný štát brániť pred pokračujúcimi „hrozbami a zastrašovaním“ zo strany Číny a zaviazal zachovať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive. „Chcem sa poďakovať Taiwančanom, že napísali novú kapitolu našej demokracie,“ uviedol Laj v prejave, v ktorom sa poďakoval svojim dvom protikandidátom za to, že priznali porážku. „Medzinárodnému spoločenstvu hovoríme, že medzi demokraciou a autoritárstvom budeme stáť na strane demokracie,“ dodal.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Laj, súčasný viceprezident, ktorý je na západe známy pod menom William Lai, svojím víťazstvom vo voľbách zaistil strane DPP tretie funkčné obdobie. Stala sa tak prvou stranou, ktorej sa to podarilo od začiatku zavedenia priamej voľby prezidenta v roku 1996. Predvolebnú kampaň na Taiwane ovplyvnilo napätie s pevninskou komunistickou Čínou, pretože víťaz bude rozhodovať o budúcej podobe vzájomných vzťahov.

Peking má najväčší problém práve s vládnucou stranou DPP, ktorá presadzuje nezávislosť. Opakovane pohrozil, že na obnovenie kontroly nad Taiwanom je pripravený použiť aj vojenskú silu. Čínska armáda v piatok – deň pred prezidentskými voľbami na Taiwane – vyhlásila, že prijme všetky nevyhnutné opatrenia, aby zničila akékoľvek pokusy o nezávislosť Taiwanu. Čína pritom označuje Laja za nebezpečného separatistu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices