Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: FB KRN.

Katarína Roth Neveďalová: Bude Orbán europrezidentom?

V emailovej schránke mi pristál mail. Fínsky kolega v ňom zbiera podporu, aby Europarlament v osobe predsedníčky Roberty Metsoly žiadal u uplatnenie článku 7 a odobratie hlasovacieho práva Maďarsku v Rade EÚ. Kvôli Orbánovi.

Fínsky a maďarský jazyk sú si najpodobnejšie a aj keď znejú podobne, sú vlastne veľmi odlišné. Tak ako slovenčina a čeština. Fínsko – maďarské vzťahy neboli bezproblémové, ale v podstate Maďari v dôležitom okamihu nakoniec podporili aj vstup Fínska do NATO, aj keď so Švédskom stále otáľajú. Naše vzťahy s Českom boli historicky vynikajúce, začali sa však v poslednej dobe kaziť a niektorí Česi nás v poslednej dobe radi poúčajú. To je však o niečom inom.

Späť k Fínom a Maďarom. Fínsky kolega z kresťansko-demokratickej frakcie (do ktorej veľmi dlho patrila aj strana Viktora Orbána) vyrazil nezmyselne do boja. Samozrejme do toho predvolebného, keďže o 5 mesiacov, už 8.6.nás čakajú eurovoľby. Krásny štart kampane, i keď trochu nezmyselný. Vo svojom liste požaduje, aby Europarlement išiel príkladom a konečne zastavil Maďarsku hlasovacie právo v Rade za údajné porušovanie právneho štátu, ľudských práv atď, pretože vraj Maďarsko znefunkčňuje Európsku úniu (asi pri zasadnutiach premiérov) a celkovo má ísť o jasné líderstvo Europarlamentu.

Čo také sa v poslednej dobe v Maďarsku stalo ? Myslím si, že nič. Dokonca sa nášmu južnému susedovi podarilo presvedčiť Eurokomisiu, aby im uvoľnila časť eurofondov. Za čo to bolo, všetci tušíme, ale tiež si myslím, že je to tiež znakom šikovnosti maďarského premiéra, ktorému objektívne nemôžeme vyčítať, že bojuje za svoju krajinu a snaží sa získať pre ňu vopred schválené pozastavené eurofondy. I keď cenou bolo, že odišiel z miestnosti pri hlasovaní o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou, čo dlhodobo kritizoval. Čo ale takisto ukazuje, že neblokoval nič. Koľko ho to bude stáť doma, je otázne. Žiadna kríza však nenastala a v podstate takmer všetci v Bruseli môžu byť spokojní. Teda argument, že Maďarsko niečo blokuje nie je správny.

Skutočným dôvodom za týmto celým smiešnym predstavením fínskeho politika je niečo iné. Európska únia má svojho prezidenta. Že ste o ňom nevedeli ? Netrápte sa. Ani my sa s ním veľmi nestretávame. Práca mu totiž veľmi nevonia a rád sa vozí drahými lietadlami a z času na čas rozpráva o zodpovednosti voči financiám a ekológii. Štandardný pokrytecký belgický politik, bývalý premiér tejto krajiny. Ako prezident Európskej únie a Rady vedie jej rokovania, keď zasadajú premiéri a je v jej čele aj administratívne a občas sa rád pousmieva do kamery, či na fotky.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Nuž a milý Charles sa rozhodol, že ho to už nebaví a chce kandidovať v eurovoľbách. Znamená to, že ak chce byť korektný, mal by prestať vykonávať svoj úrad, a ak to aj neurobí, v prípade, že bude v júni zvolený, v júli sa stane europoslancom a vtedy už definitívne nebude môcť byť europrezidentom.

A práve tu je pes zakopaný. V EÚ totiž funguje tzv. rotujúce predsedníctvo niektorého z jej členských štátov. Trvá pol roka (my sme ho mali v roku 2016 a čaká nás opäť v roku 2030) a pokiaľ nebol vytvorený úrad prezidenta EÚ, znamenalo aj to, že predseda vlády krajiny, ktorá predsedala bol takisto aj prezident EÚ a viedol zasadnutia.

Ak sa Michel stane europoslancom, bude treba niekoho nového. Avšak, po eurovoľbách sa na jeseň 2024 bude voliť nové aj CELÉ vedenie EÚ. Nielen europarlamentu, ale aj eurokomisie a europrezidenta. Toto budú voliť premiéri na zasadnutí a malo by odzrkadľovať výsledky eurovolieb. Nepredpokladám, že v tom zložitom období, keď sa budú robiť dohody a prepočítavať sa vplyv v EÚ, by niekomu napadlo dočasne na niekoľko mesiacov “dosadiť” niekoho do funkcie prezidenta. Takže podľa nedávnej praxe by mal byť dočasným prezidentom predseda vlády predsedajúcej krajiny. A tou sa stane od 1.7.2024 práve Maďarsko a Viktor Orbán. Koľká irónia.

Dôležitou informáciou v tomto celom je aj to, že momentálne sme v čase, keď sa tvoria kandidáti, v našom prípade hlavne kandidátky, aj na čelo Eurokomisie. Mená lietajú vzduchom. Ursula von den Leyen by vraj chcela pokračovať. Má však vážnu kandidátku v maltskej predsedníčke Europarlamentu Roberte Metsole, ktorá je tiež celá ňuňuňu a uvidíme, koho si európski kresťanskí demokrati nakoniec zvolia.

Uvidíme teda, koľko získa fínsky kolega podpisov. Netipujem, že veľmi veľa. A takisto uvidíme, či sa Roberta Metsola chopí možnosti “zažiariť” takouto predvolebnou témou.

Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD/.

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

O red

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Možnosť vykonávanie interupcií patrí do rozhodovania členských štátov. Nie na pôdu europarlamentu pred voľbami. Nedávno …

Consent choices