Vladimír Bilčík, europoslanec /nezávislý, EPP/. PHOTO: archív V. Bilčík

V. Bilčík: V europarlamente sme vyslali jasný signál slovenskej vláde, aby zastavila škodlivé zmeny

Európsky parlament dnes, v stredu 17. januára, schválil v Štrasburgu rezolúciu k situácii na Slovensku. 496 členov a členiek europarlamentu vyjadrilo týmto spôsobom hlboké znepokojenie nad plánom vlády Roberta Fica zrušiť kľúčové protikorupčné štruktúry a znížiť tresty za korupciu a inú hospodársku trestnú činnosť. Vladimír Bilčík z frakcie európskych ľudovcov, ktorý je jedným z autorov textu rezolúcie, tvrdí, že premiér búraním právneho štátu ohrozuje záujmy Slovenska.

„Robert Fico si musí vybrať. Buď zničí náš právny štát, aby si zaistil beztrestnosť pre seba a pár svojich ľudí, čím nezvratne poškodí záujmy Slovenska. Alebo ustúpi a vyberie si spravodlivosť pre všetkých. Ak zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr pretlačí napriek masívnym protestom verejnosti a európskych inštitúcií, zásadne tým ohrozí záujmy našej krajiny,“ vyhlásil slovenský europoslanec Vladimír Bilčík z frakcie európskych ľudovcov potom, ako plénum Európskeho parlamentu schválilo rezolúciu o Slovensku.

Europoslanec zdôvodnil význam prijatej rezolúcie: „Jednou z hlavných úloh Európskeho parlamentu je sledovať dianie v členských krajinách a chrániť spoločné európske pravidlá a hodnoty. Európsky parlament týmto vysiela na Slovensko jasný politický signál, že má obavy o náš právny štát a vyzýva vládu Roberta Fica, aby tieto škodlivé návrhy stiahla.“

Bilčík vymenoval najväčšie výhrady, ktoré v rezolúcii odzneli: „Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a novela trestného zákona sa prijímajú v skrátenom legislatívnom konaní – bez akejkoľvek odbornej a občianskej diskusie. Vôbec nemáme záruky, ako bude vyšetrovanie veľkých korupčných káuz pokračovať. Znepokojujúce sú aj avizované okliešťovanie Úradu na ochranu oznamovateľov či rušenie Národnej kriminálnej agentúry.“

„Premiér Fico a jeho ministri mali šancu vysvetliť svoje kroky počas diskusie o Slovensku v europarlamente ešte v decembri. Namiesto toho však zostali zbabelo doma. Robert Fico sa vtedy pred Vianocami na margo debaty v EP zmohol len na dehumanizujúci odkaz do médií o „potkanoch“. Premiér nás môže urážať, koľko chce. Nezastaví nás to a nebudeme ticho pri obrane právneho štátu, špeciálnej prokuratúry, poctivých policajtov, ale aj odvážnych študentov. A ako vidíme verejný tlak má zmysel. Veď vláda už avizovala ústupky pri novele trestného zákona,“ uzavrel slovenský europoslanec.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Text rezolúcie je dostupný  TU

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices