Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2024.

Miriam Lexmann o Správe o dôsledkoch čínskych investícií do kritickej infraštruktúry v Európskej únii

Počas tohtotýždňového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu prijal Európsky parlament správu Výboru pre bezpečnosť a obranu o bezpečnostných a obranných dôsledkoch čínskych investícií do kritickej infraštruktúry v Európskej únii. Ďalej komentuje europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann, ktorá bola tieňovou spravodajkyňou tejto správy:

„Vítam, že táto správa bola prijatá s veľkou politickou podporou v Európskom parlamente. Ukazuje to, že moja snaha spolu s kolegami varovať pred hrozbami, ktoré predstavuje čínsky (ČĽR) totalitný režim, konečne získava konsenzus. 

Všetky čínske spoločnosti sa totiž musia podriaďovať politike komunistického režimu a dokonca musia mať vnútri spoločnosti bunky komunistickej strany. To znamená, že aj citlivé informácie sú hlásené priamo režimu. Preto čínske investície do našej kritickej infraštruktúry, vrátane prístavov, z ktorých niektoré majú vojenské funkcie, energetických spoločností alebo sietí 5G, môžu byť použité na posilnenie politického vplyvu Číny proti členským štátom EÚ.

Ako už dlhodobo upozorňujem, členské štáty EÚ musia zabezpečiť efektívnejšiu implementáciu existujúcej legislatívy súvisiacej s ochranou kritickej infraštruktúry. Taktiež opätovne zdôrazňujem, že je dôležité zbaviť sa rizika našich vzťahov s ČĽR, a to vrátane vylúčenia čínskych spoločností z investícií do kritickej infraštruktúry.“

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices