bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík: Európska komisia má právne páky na odobratie eurofondov


V stredu 17. januára prijal europarlament rezolúciu, v ktorej vyjadril znepokojenie nad dianím u nás. Všetko sa týkalo najmä spôsobu prijímania novely trestného zákona. Bližšie informácie v Ranných novinách porozprával europoslanec Vladimír Bilčík.

​Čo to presne znamená, keď europarlament prijme rezolúciu voči nejakému štátu?

Rezolúcia nie je voči Slovensku, ale za ľudí a za Slovensko. V dokumente, ktorý prijala väčšina poslancov europarlamentu, je jasný odkaz, že europarlament a ďalšie európske inštitúcie sú znepokojené v súvislosti so snahou zrušenia Špeciálnej prokuratúry, snahou znížiť tresty za závažnú majetkovú ekonomickú činnosť a zbúrať protikorupčné inštitúcie. Dá sa to zastaviť a má to v rukách naša vláda. Dôležité to je preto, lebo európske inštitúcie strážia princípy právneho štátu, ale aj strážia spoločné európske peniaze. Na to, aby sme ich mohli na Slovensku naplno využívať, nesmieme dopustiť to, aby sa tu zničili protikorupčné inštitúcie.

Takáto rezolúcia má aj nejaký dopad na Slovensko? Musí vláda niečo s tým urobiť?

Je to veľmi silné politické stanovisko. Je to stanovisko, ktoré je totožné s tým, čo nám hovorí Európska komisia, ktorá má aj právne páky. Je to veľmi jasný politický signál tejto vláde. Robí to spôsobom, ktorý nemá obdobu. Zásadné zmeny v politike sa všade v Európe robia na základe dlhodobej odbornej diskusie, na základe korektných legislatívnych procedúr, kde je pripomienkové konanie a môžu sa k tomu vyjadrovať aj odborníci. Toto zaváňa niečím, čo nesúvisí so snahou meniť trestný zákon, ale so snahou ochrániť pár ľudí pred spravodlivosťou. Európsky parlament vyslal politický signál a Európska komisia môže konať ďalej a má páky aj v súvislosti s finančnými prostriedkami.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Môžu nám byť zobraté eurofondy až po tom, čo vláda príjme tento zákon?

Preto sme prijali túto rezolúciu, aby nám nikto eurofondy nezobral. Chceli sme vydať na Slovensko signály, že nerobte to a eurofondy ochránime.

Keby prebehla diskusia, rezolúcia by nebola?

Myslím, že všetci máme problém s tým, že sa to vôbec deje, a že sa to deje takto rýchlo. Zmena trestnej politiky si vyžaduje dlhodobú diskusiu. Rušenie protikorupčných inštitúcií, ktoré fungujú a prinášajú výsledky, ide proti princípom toho, ako sa snažíme chrániť európske peniaze.

Pokračovanie rozhovoru s europoslancom Vladimírom Bilčíkom si môžete pozrieť tu:

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices