Adina-Ioana Vălean
Šéfka výboru pre životné prostredie Adina-Ioana Vălean. PHOTO: © European Union- EP.

Eurokomisárku pre dopravu zaujali výsledky testovania predného brzdového svetla

Výsledky ročného testovania predného brzdového svetla v Trenčianskom a Žilinskom samosprávnom kraji zaujali eurokomisárku pre dopravu Adinu Valeanovú. Informovala o tom Paula Ďuranová, hovorkyňa spoločnosti, ktorá predné brzdové svetlo vyvinula.

Nový bezpečnostný projekt predného zeleného brzdového svetla sa testoval od septembra 2022 v reálnej prevádzke na Slovensku, na projekte kooperovali Žilinská Univerzita v Žiline, Ministerstvo dopravy SR, Trenčiansky samosprávny kraj, Bonnská Univerzita či Bonnský inštitút pre právo a dopravnú psychológiu. „Keďže výsledky ročného prieskumu dopadli pozitívne, Európska komisia v zastúpení komisárky Valeanovej sa stretla s europoslancom Ivanom Štefancom, ktorý prebral nad projektom záštitu, viceprezidentom Európskeho hospodárskeho senátu Danielom Bercelom a inovátorom Ľubomírom Marjakom. Keďže projekt má už svoje registračné číslo v komisii, je to ďalší krok k schváleniu tohto bezpečnostného prvku minimálne na dobrovoľnej báze,“ informovala Ďuranová.

Viac..  V Európe bol vlani prijatý rekordný počet patentových prihlášok

Valeanová podľa nej vyjadrila snahu o pokračovanie ďalších rozhovorov, ktoré budú po dokončení ďalšej štúdie týkajúcej sa ekonomického dosahu zavedenia predného brzdového svetla. Výsledky by mali byť prezentované v marci alebo apríli. Podľa viacerých zdrojov z prostredia Európskeho hospodárskeho senátu a odborníkov v oblasti dopravy s návrhom predného brzdového svetlom sa stotožňujú aj viaceré poisťovne.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

lod

Významný míľnik pre celé odvetvie námornej dopravy. Začína platiť prísny limit obsahu síry v lodných palivách

Od 1. januára 2020 sa maximálny obsah síry v lodných palivách celosvetovo zníži na 0,5 % …

Consent choices