Protesty farmárov: PHOTO TASR/AP Protesting farmers in Poland are slow-driving their tractors on a road in Deblin, Poland, Wednesday, Jan. 24, 2024 to disturb traffic and draw attention to their disagreement to European Union regulations. Such protests were held across Poland. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné komunikácie, aby vyjadrili nespokojnosť s vládnymi opatreniami, reguláciami na úrovni EÚ či dovozom výrobkov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Farmári vo Francúzsku vyjadrujú nespokojnosť v uliciach už niekoľko mesiacov, pripomína DPA. Dôvodmi sú pokles príjmov či regulácie EÚ v oblasti životného prostredia. Vo svojich protestoch budú pokračovať, kým vláda nevypočuje ich požiadavky, píše Reuters. Odbory žiadajú pomoc pre odvetvia poľnohospodárstva, ktoré majú najväčšie ťažkosti, najmä ekologické poľnohospodárstvo a vinohradníctvo, ako aj kompenzácie zvýšených cien pohonných hmôt. V piatok vyšlo do ulíc približne 85 zo 101 departementov Francúzska.

Poľskí poľnohospodári vyjadrujú nespokojnosť predovšetkým s nekontrolovaným dovozom produktov a obilnín z Ukrajiny. Tvrdia, že to vedie k poklesu cien ich výrobkov. Tisíce roľníkov vyšli počas uplynulého týždňa do ulíc aj v Litve, aby vyjadrili nespokojnosť s úspornými opatreniami a poľnohospodárskou politikou vlády. Okrem iného žiadajú aj zastavenie tranzitu ruského obilia. Poľnohospodári a dopravné spoločnosti v Rumunsku už niekoľko dní blokujú cesty vrátane hraničných priechodov s Maďarskom, Ukrajinou a Srbskom traktormi. Protesty poľnohospodárov sa konajú aj v Holandsku a Nemecku.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Začiatok tohto roka bol pre poľnohospodárov v európskych krajinách náročný a ceny produktov klesli, píše DPA s odvolaním sa na expertov z think tanku Agriculture Stratégies.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices