Lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoková. © European Union 2018 - Source : EP

EP vyšetruje investigatívne zistenia médií o špionáži zo strany europoslankyne

Európsky parlament (EP) začal v utorok vyšetrovať investigatívne tvrdenia, podľa ktorých lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoková od roku 2005 vykonávala špionáž v prospech Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruský nezávislý investigatívny portál The Insider so sídlom v Lotyšsku napísal, že Ždanoková, ktorá je europoslankyňou od roku 2004, začala v roku 2005 spolupracovať s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB). Rozsiahla investigatívna správa podložená uniknutými e-mailmi medzi Ždanokovou a jej údajnými ruskými nadriadenými odhaľuje, ako europoslankyňa pôsobila ako „dôveryhodný zdroj ruských tajných služieb“ a poskytovala im „explicitné a podrobné hlásenia“ o svojej práci v EP.

Portál The Insider, ktorý na správe pracoval s niekoľkými ďalšími médiami vrátane švédskych novín Expressen, tvrdí, že Ždanoková sa počas svojho pôsobenia v Bruseli aj Rige „otvorene zasadzovala“ za Moskvu. V uniknutých e-mailoch sa píše o osobných stretnutiach Ždanokovej s ruským sprostredkovateľom v Bruseli i Moskve, ako aj o žiadosti o ruské financovanie jej politických aktivít v Lotyšsku a Bruseli.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová „berie tieto obvinenia veľmi seriózne a postupuje prípad poradnému výboru pre kódex správania“, informoval jej hovorca. „To znamená, že v Európskom parlamente sa začalo vyšetrovanie,“ dodal. Táto záležitosť bude aj na programe stredajšieho stretnutia lídrov EP. „Evidujeme, že o týchto obvineniach sa v členskom štáte europoslankyne už nejaký čas informuje. Na všetkých poslancov EP sa vzťahujú rovnaké pravidlá… týkajúce sa nezávislosti mandátu alebo etiky,“ uviedlo tlačové oddelenie EP.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na investigatívne správy o Ždanokovej aktivitách povedal, že ide o politicky motivovaný hon na čarodejnice a ozvenu antikomunistického zápalu z čias studenej vojny. „Pamätáte si mccarthizmus v Spojených štátoch? Koľko ľudí bolo vtedy zatknutých a uväznených po obvinení z napojenia na komunistov alebo (sovietsku tajnú službu) KGB? Je to to isté… Dôrazne to odsudzujeme,“ dodal Peskov.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices