Tusk
Donald Tusk. PHOTO: © European Union-EP.

D. Tusk: EÚ nájde riešenie, ako pomôcť Ukrajine, s Maďarskom aj bez neho

Európska únia nájde riešenie, ako pomôcť Ukrajine, a to so súhlasom Maďarska a aj bez neho. Vyhlásil to v utorok poľský premiér Donald Tusk. Pred tohtotýždňovým summitom EÚ chce podľa vlastných slov hovoriť aj s predsedom slovenskej vlády Robertom Ficom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Tak či onak riešenie nájdeme, s (Viktorom) Orbánom alebo bez neho,“ povedal Tusk. Narážal na maďarského premiéra, ktorý v decembri vetoval balík pomoci EÚ pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur.

Summit Európskej únie, na ktorom sa krajiny pokúsia vyriešiť patovú situáciu okolo pomoci pre Ukrajinu sa uskutoční vo štvrtok v čase blížiaceho sa druhého výročia začiatku vojny na Ukrajine. Tusk uviedol, že pred summitom bude hovoriť aj s Ficom. „Je v záujme Slovenska, aby sa nenachádzalo na politickom a morálnom okraji, kde sa ocitol Viktor Orbán so svojou proputinovskou rétorikou,“ vyhlásil Tusk. AFP pritom upozorňuje na to, že Orbán si zachoval blízke vzťahy s Kremľom aj po začiatku invázie na Ukrajinu.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices