Európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Belgicko prevzalo polročné kormidlo Európskej únie v rámci rotujúceho predsedníctva


Pokiaľ je pre USA a ďalších spojencov podpora Ukrajiny iba strategickou otázkou, pre Európanov ide o otázku existenčnú. Vyhlásil v Európskom parlamente belgický premiér. Práve Belgicko totiž prevzalo polročné kormidlo Európskej únie v rámci rotujúceho predsedníctva. Ruská vojna podľa neho priamo ovplyvňuje bezpečnosť a prosperitu Európy. Predstavil preto priority Európskej únie na ďalšie obdobie.

Belgičanov, ktorí začali len nedávno o pol roka vystriedajú za kormidlom Maďari. Chcú preto stihnúť napríklad vyriešiť otázku obrany právneho štátu. „A práve preto sa očakáva od belgického predsedníctva, že ukončí čo najskôr kapitoly, ktoré sú veľmi problematické aj vo vzťahu k Maďarsku,“ povedal europoslanec Peter Pollák (SLOVENSKO, EPP). Hovoríme nielen o nastavení pravidiel v dodržiavaní právneho štátu, podporovanie demokratickej a slobodnej Ukrajiny, ale aj o rozširovaní Únie o Ukrajinu, Moldavsko a krajiny západného Balkánu.

„Ochránenie mieru v EÚ, podpora Ukrajiny pri obnovení mieru v Európe,“ vyjadril sa europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). „Aby sme mali kvalitné pracovné miesta, aby sme mali prosperitu,“ konštatoval podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS, RE). Belgický premiér tiež upozornil na problémy práv menšín, LGBTI komunity a návrat fašistických symbolov, či nárast antisemitského násilia v Európe. „Boj proti našim démonom nikdy nekončí. Zostáva pre nás to našou najdôležitejšou úlohou, aby sa história neopakovala,“ povedal belgický premiér Alexander De Croo. „Belgické predsedníctvo má pred sebou veľmi ťažkú úlohu, lebo máme na stole ešte 100 legislatívnych návrhov, ktoré máme schváliť do konca tohto legislatívneho obdobia, čo sú zostávajúce tri mesiace,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). Nasledovať budú totiž eurovoľby, ktoré sú jedny z najväčších na svete a do nich nás privedie práve belgické predsedníctvo. V celej EÚ sa budú konať medzi 6-9. júnom.

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: V pomoci ženám a deťom sme o krok ďalej

V Európskom parlamente sme tento týždeň prijali aj smernicu o predchádzaní obchodovaniu s ľuďmi, boji …

Consent choices