Euro, eurozóna. PHOTO: © European Union 2012 - EP

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že sa k rastu nevrátila, výsledok je lepší než v predchádzajúcom štvrťroku, za ktorý vykázala pokles. Rovnako sa vyvíjala ekonomika aj v rámci širšej Európskej únie. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý v utorok zverejnil rýchly odhad.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny po úprave o sezónne vplyvy vykázal v posledných troch mesiacoch roka oproti predchádzajúcemu štvrťroku nulový rast, zatiaľ čo v 3. kvartáli v porovnaní s 2. štvrťrokom klesol o 0,1 %. Stagnáciu zaznamenala v poslednom štvrťroku 2023 medzikvartálne aj celá EÚ, ktorej ekonomika rovnako v 3. kvartáli o 0,1 % klesla. V medziročnom porovnaní zaznamenala ekonomika eurozóny na základe rýchleho odhadu Eurostatu rast o 0,1 %. V širšej EÚ rast dosiahol 0,2 %. Na porovnanie, v 3. kvartáli zaznamenali ekonomika eurozóny aj EÚ v medziročnom porovnaní stagnáciu.

Čo sa týka vývoja ekonomiky menovej únie za celý rok 2023, podľa rýchleho odhadu Eurostatu vzrástla o 0,5 %. Rovnakým tempom rástla aj ekonomika širšej Európskej únie. Z jednotlivých členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzikvartálny rast ekonomiky zaznamenalo vo 4. štvrťroku Portugalsko, a to o 0,8 %. Nasledovalo Španielsko (0,6 %) a Belgicko s Lotyšskom, kde v obidvoch prípadoch ekonomika vzrástla o 0,4 %. Pokles zaznamenali Írsko (-0,7 %) a Nemecko s Litvou, kde HDP v obidvoch prípadoch klesol o 0,3 %. V medziročnom porovnaní z 12 štátov, ktorých údaje sú k dispozícii, šesť vykázalo rast a päť pokles. Švédska ekonomika stagnovala. Najviac klesla ekonomika Írska, konkrétne o 4,8 %. Naopak, najvýraznejší rast zaznamenala ekonomika Portugalska, a to o 2,2 %.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices