Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Európska komisia predstavila plán na zníženie skleníkových plynov

Európska komisia predstavila nový plán boja proti klimatickej zmene. Skleníkové plyny chce znížiť o 90% do roku 2040 v porovnaní s rokom 1990, keď sme ich vypúšťali historicky najviac. Podľa slovenského eurokomisára pre klímu Maroša Šefčoviča to nebude možné dosiahnuť bez využitia jadrovej energie. A to nahráva do karát práve Slovensku.

Európska únia bude mať nové klimatické ciele do roku 2040. A v pléne Európskeho parlamentu ich predstavil slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. „Sa podarilo nájsť aj takú novú parketu pre jadrovú energetickú, kde teraz veľmi jasne avizujeme, že je to veľmi dôležité odvetvie priemyslu,“ uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Novú klimatickú dohodu má na starosti práve náš slovenský eurokomisár. A jadro, čo je mimoriadne dôležité pre Slovensko, by mohlo byť nastálo zaradené medzi čisté energie. Založí sa tiež nová aliancia pre malé jadrové reaktory. „Nedá sa len pozerať na konečný výsledok, je dôležité pozerať sa aj na to, ako sa k tomu dopracujeme,“ reagoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). „Ak Slovensko využíva na výrobu čistej, elektrickej energie hlavne jadro, tak to jadro môže mať povolené využívať aj ďalej,“ konštatoval europoslanec Robert Hajšel (SD).

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Podľa slovenského eurokomisára sa musíme poponáhľať. Kvôli čoraz väčším suchám majú problémy najmä poľnohospodári. „Veľmi dobre vedia, že sú, dá sa povedať, takými prvými obeťami klimatických zmien, tzn. že pôda je menej úrodná,“ informoval podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Nastať má tiež veľká zmena vo verejnom obstarávaní naprieč úniou. Aby sa nestalo to, čo v Rakúsku, keď cez verejné obstarávanie vyhrala čínska firma s autami a doslova prevalcovala európsku, čistú výrobu. „Budeme vypúšťať toľko fosílnych emisií, koľko dokáže biosféra, krajina, pôda, lesy a moria naspäť stiahnuť, takže výsledná bilancia bude nula,“ vysvetlil europoslanec Michal Wiezik (PS,RE).

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices