Srbsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Srbsko nesplnilo svoj záväzok slobodných a spravodlivých volieb, tvrdia europoslanci

Voľby v Srbsku 17. decembra 2023 sa podľa poslancov neuskutočnili za spravodlivých podmienok. Vyzývajú na nezávislé vyšetrovanie nezrovnalostí.

Vzhľadom na pretrvávajúce a systematické zneužívanie inštitúcií a médií niektorými subjektami s cieľom získať nespravodlivú výhodu, posledné srbské parlamentné a miestne voľby boli „pod úrovňou očakávaných noriem pre kandidátsku krajinu EÚ“, tvrdia poslanci.

V uznesení prijatom vo štvrtok 461 hlasmi za, pričom 53 hlasov bolo proti a 43 sa hlasovania zdržalo, Parlament poukazuje na to, že hoci boli voľby, ktoré sa konali 17. decembra 2023 bez problémov, boli poznačené mnohými procedurálnymi nedostatkami. Medzi nimi poukazuje na nekonzistentné uplatňovanie záruk počas hlasovania a počítania, časté prípady preplnenia, porušenia tajnosti hlasovania a početné prípady hlasovania v skupinách.

Pripomínajúc srbským orgánom, že „riadne fungovanie demokratických inštitúcií Srbska je jadrom prístupového procesu Srbska do EÚ“, poslanci Európskeho parlamentu vyzývajú na nezávislé vyšetrovanie nezrovnalostí parlamentných, regionálnych a miestnych volieb zo strany uznávaných medzinárodných právnych expertov a inštitúcií s osobitným dôrazom na voľby v Belehrade.

Žiadna inštitucionálna reakcia na údajnú manipuláciu, žiadne sankcie pre páchateľov

Poslanci vyjadrujú poľutovanie nad nedostatočnou inštitucionálnou reakciou na vážne podozrenia, že etablovaní predstavitelia boli zapojení do volebnej manipulácie a zneužívania, čo posilňuje beztrestnosť a zabezpečuje pretrvávanie týchto praktík. Parlament tiež odsudzuje nedostatok výsledkov pri stíhaní a sankcionovaní volebných priestupkov vrátane závažných obvinení z nezákonnej manipulácie s volebným registrom a volebnými právami, nátlaku a zastrašovania občanov a volebných kandidátov, prípadov korupcie, falšovania podpisov občanov, klientelizmu a nezákonného zneužívania údajov občanov.

S odkazom na „organizované útoky srbských úradníkov na pozorovateľov volieb vrátane poslancov Európskeho parlamentu“ plénum požaduje návrat k úctivému a konštruktívnemu diskurzu, pričom zdôrazňuje význam vzájomného rešpektu v demokratickom procese.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Neetické nahlasovanie a dezinformácie, nedostatok plurality médií

Parlament odsudzuje absenciu plurality médií počas volebnej kampane, dezinformácie a množstvo neetického a neobjektívneho mediálneho spravodajstva v prospech etablovaných subjektov. Za posledné desaťročie, odkedy sa prezident Vučić dostal k moci, sa v Srbsku neustále narúša sloboda médií, dochádza k politickým tlakom, hrozbám a dokonca fyzickým útokom na novinárov, varujú poslanci.

Pozastavenie finančných prostriedkov EÚ

Prístupové rokovania so Srbskom by mali napredovať len vtedy, ak krajina dosiahne významný pokrok vo svojich reformách súvisiacich s EÚ vrátane úplného vykonávania volebných odporúčaní OBSE/ODIHR a Benátskej komisie. Ak srbské orgány nie sú ochotné vykonať kľúčové volebné odporúčania alebo ak zo zistení vyplynie, že srbské orgány boli priamo zapojené do volebných podvodov s voličmi, poslanci žiadajú, aby bolo financovanie EÚ pozastavené na základe závažného porušenia zásad právneho štátu v súvislosti so srbskými voľbami do Srbska.

Očakáva sa, že záverečná správa ODHIR bude zverejnená v nadchádzajúcich týždňoch.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices